Ekipa Nova.rs danas je obišla Fakultet za industrijski menadžment Univerziteta Union - Nikola Tesla u Mladenovcu, gde je visoki funkcioner Srpske napredne stranke i aktuelni predsednik GO Novi Beograd 2012. godine stekao doktorat. Fakultet se nalazi na mestu nekadašnjeg rasadnika, kako nam tvrde pojedini meštani ovog dela Mladenovca.

Na prometnom putu za Aranđelovac, nedaleko od benzinske pumpe na ograđenoj poljani, nalazi se Poslovno i i pravni fakultet u Mladenovcu Univerziteta Union – Nikola Tesla, fakultet poprilično udaljen od samog centra ovog mesta. U neposrednoj blizini fakulteta nalazi se osnovna škola, autobusko stajalište, dve-tri radnje i pumpa zbog koje je ovaj fakultet u delu javnosti bio prozvan kao „fakultet na livadi iza jedne pumpe“.

Naša ekipa obišla je fakultet koji je u žižu javnosti došao kad su se pojavile optužbe u javnosti da je veliki deo Šapićevog doktorata „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“ predstavljao prevod s engleskog jezika knjige Dejvida Džobera i Džefrija Lankastera, a da pritom ova knjiga nije navedena u izvorima.

Ono što je naša ekipa danas zatekla bilo je prazno dvorište i gotovo nigde žive duše, sem jednog zaposlenog kog smo našli u jednoj od fakultetskih prostorija.

Spolja – potpuno prazno dvorište, tamo parkiran samo jedan automobil. Sama zgrada pokrivena je kamerama, dok su na prozorima spuštene roletne.

U prizemlju i na preostala dva sprata u popodnevnim satima nismo videli nijednog studenta. Jedino što smo našli od studenata bili su indeksi i papiri studenata na jednom stolu u prizemlju.

Zaposlena osoba na fakultetu navela nam je da se uprava i rukovodstvo fakulteta nalazi na drugoj lokaciji u ulici Teodora Drajzera u Beogradu i dodala da možemo njima da se obratimo, jer trenutno nema na koga da nas uputi za komentar.

Mladenovac, Poslovni i pravni fakultet-Beograd Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ono što je nas interesovalo jeste kako oni komentarišu sve ove navode, koliko daleko se stiglo s proverom Šapićevog doktorata, ali i da li su tačni navodi koji su se svojevremeno objavili pojedini beogradski mediji da navodno doktorske studije na ovoj obrazovnoj ustanovi nisu bile akreditovane u vreme kad je Šapić doktorirao.

Mladenovac, Poslovni i pravni fakultet-Beograd Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Meštani ne znaju da je tu Šapić doktorirao, podeljeni oko studenata

Ovu „pustu“ zgradu smo napustili, pa smo pokušali da s meštanima proverimo da li ovde zaista ima studenata ili nas je ovaj prizor zatekao jer je verovatno februarski ispitni rok, te i da li znaju da je Šapić doktorirao na ovom fakultetu.

Većina meštana nam je rekla da nije čula da je Šapić doktorirao na ovom fakultetu.

Mladenovac, Poslovni i pravni fakultet-Beograd Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ne znam, stvarno“, rekla nam je jedna žena ispred ranije pomenute osnovne škole koja se nalazi tačno preko puta, gde je prizor bio potpuno drugačiji za razliku od „pustog“ fakulteta.

Druga naša sagovornica ispred ove škole kaže da za to prvi put čuje.

Mladenovac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Znam da je ovo Fakultet za industrijski menadžment, ali ne znam stvarno da li je Šapić tu studirao“, dodaje nam majka sa decom.

Na pitanje o studentima meštani su podeljeni. Jedan deo nam tvrdi da uopšte ne viđa studente, osim kad je neka velika svečanost poput dodele diploma, dok drugi deo tvrdi da ih viđa.

„Pre ovog fakulteta tu je bio rasadnik“, kaže nam jedan od meštana.

Inače, ono što nam je većina meštana rekla u razgovoru jeste da kad se organizuju te svečanosti onda se „razapnu šatori“ i „glasna muzika se čuje u celom naselju“.

Univerzitet pokušavao da reši slučaj, ali bez konačnog rezultata

Podsetimo, Univerzitet Union ranije je pokušavao da reši ovaj slučaj, ali za sada nije poznato dokle se stiglo. Preliminarni izveštaj tročlane komisije je pokazao da u jednom delu postoji oko 73 odsto preuzetog teksta bez navođenja izvora, u drugom 66 odsto, dok je treći član komisije u delu koji je analizirao utvrdio da je samo 0,4 odsto teksta neadekvatno preuzeto.

Nalaz trećeg člana komisije je potom ocenjen kao sporan, jer je Sekretarijat Univerziteta Union pronašao još neke izvore iz kojih su tekstovi preuzimani u disertaciji, pa se ispostavilo da je prepisivanja bilo u znatno većoj meri nego što je treći član komisije prikazao u izveštaju.

Mladenovac, Poslovni i pravni fakultet-Beograd Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, prvobitne tvrdnje o prepisivanje pomenute knjige sa engleskog iznela je grupa autora u tekstu objavljenom na sajtu Peščanika sredinom 2014. godine, a tom prilikom otkrili su i da postoji velika podudarnost između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića.

Slučaj Šapićevog doktorata ni do danas nije rešen, iako je ovaj univerzitet pokušavao da ga reši, ali bez konačnog rezultata komisije koja je tada formirana da proveri ove navode. Nije poznato da li će na kraju ovaj fakultet isterati priču do kraja.

Bonus video – Šapićev doktorat (ponovo) pliva u sumnji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare