Foto:AP Photo/Petr David Josek; Nemanja jovanović/Nova.rs; Vesna Lalić

Ministar finansija Siniša Mali nije uspeo da uveri javnost da nije vlasnik ofšor kompanija i 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Umesto odgovora na pitanja, na konferenciji za medije u holu Skupštine Srbije, Mali je pribegao agresivnoj taktici napada - na novinare i opoziciju. Kao i mnogi drugi predstavnici SNS, tako se i čuvar naprednjačke kase sakrio iza skuta svog šefa, navodeći da su napadi na njega zapravo udar na Aleksandra Vučića. Istovremeno, iako u obavezi, nadležno državno tužilaštvo odbija da postupi u ovom slučaju.

Umesto konkretnog odgovora na pitanje odakle mu 24 stana, za koja je potvrđeno da su bila u njegovom vlasništvu, Mali je optužio novinare da lažu, da mu napadaju porodicu i šefa Aleksandra Vučića, a uspeo je i da sve poveže sa opozicionim liderom Draganom Đilasom.

Pročitajte još...

“Ja bih zamolio one koji se bave tom temom da prestanu da lažu. To što rade nema nikakvog smisla. Tako mogu da kažu da imam 2.400 stanova. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i deset godina zaredom idem tamo i letujem”, rekao je Mali, pre nego što je rešio da se sakrije iza plašta Aleksandra Vučića.

“Prava tema je zašto ne mogu da dođu do računa Aleksandra Vučića. Nije problem da nađu meni 24 stana. Tema je kako će da nađu račune Aleksnadra Vučića”, poručio je on.

Međutim, bivši gradonačelnik i finansijski konselijere Srpske napredne stranke odbio je da odgovori kako je moguće da njegovi potpisi stoje na sertifikatima koji dokazuju da je bio vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

“Samo vas molim da ne izmišjate. Neću da ulazim u tu temu. Ako postoji bilo šta što nije urađeno po zakonu, izvolite pošaljite sve podatke nadležnim organima. Niti sam Dragan Đilas, sa desetinama miliona evra na ofšor računima, niti sam Gojko Đilas sa 35 stanova. Ja da raspravljam sa vama na tu temu, nemam nameru, osim pred nadležnim organima. Nemate vi nikakve dokaze”, rekao je Mali.

Svesno zaboravljajući da kao državni funkcioner, kog plaćaju građani ove zemlje, ima obavezu da pruži odgovore javnosti i da objasni koji su mu to prihodi omogućili da pazari 24 apartmana, Mali je pribegao spinovanju, pričama o Đilasu, Vučiću i patetici.

Istovremeno, kako bi pokazao da se ne plaši odgovornosti, ministar se pozvao na nadležne državne organe, koji odavno deluju kao produžena ruka vladajuće partije i koji godinama ćute na brojne afere državnih funkcionera.

Prema rečima advokata, Ivana Ninića, razlika između Srbije i drugih država, čiji su funkcioneri takođe u “Pandorinim papirima”, je ta što su u našoj zemlji insitutucije u potpunosti razorene.

“U Crnoj Gori je pokrenut postupak zbog navoda o Đukanoviću. To je zato što se u toj državi dešavaju prirodni tokovi smene vlasti i personalne promene unutar sistema. U Srbiji je, s drudge strane, Siniša Mali serviser sistema i eksponent, odnosno produžena ruka predsednika države. Vučić njega ne sme da žrtvuje, jer je cena te žrtve visoka”, napominje Ninić.

Advokat Ivan Ninić Foto:N1

I dok se širom sveta, kako to navodi i naš sagovornik, otvaraju predmeti na osnovu informacija iz “Pandorinih papira”, Republičko javno tužilaštvo u Srbiji i glavna tužiteljka Zagorka Dolovac – ćute.

Očekivano, jer nije vest da je pas ujeo čoveka, već obrnuto. Vest bi bila da Zagorka Dolovac i nadležno tužlaštvo zaista pokrenu postupak i istraže kako je Mali u vreme dok je bio finansijski savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, uspeo da kupi 24 stana.

“Ovde nema uslova za reakciju bilo kakve institucije zato što su one politički zaroboljene i okovane. U tužilaštvu se predmeti formiraju i rade isključivo po diktatu pojedinaca iz izvršne vlasti. I pre ovoga smo imali predmet Siniše Malog koji je zatvoren, kao i predmet Aleksandra Vulina i ‘tetke iz Kande’. Ova afera je test opterećenja za sve države i nacionalne pravne sisteme da li mogu da se uhvate u koštac sa orgnaizovanim kriminalom”, zaključuje Ninić.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je novinarka N1 poklopila Malog

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare