Foto:Arhiva

Predstavnici opozicije pozdravili su stav patrijarha Porfirija o međustranačkom dijalogu i prevazilaženju društvenih podela, navodeći da on kao autoritet, iako je Srbija sekularna država, može da doprinese smirivanju tenzija u društvu.

Pročitajte još...

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, gostujući u emisiji „Upitnik“, rekao je da nije razmišljao da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, ali da se trudi da razume aktere pomenutih pregovora.

“Mislim da je svaka vrsta polarizacije štetna za državu. Moj je dubinski osećaj da svako ko insistira na polarizaciji nema iskrene namere. Mora se insistirati na prevazilaženju sukoba i nesporazuma i na to ću uvek apelovati. Jevanđelje nas poziva na dijalog i razgovor, a iz toga će, siguran sam, proisteći bolje upoznavanje i razumevanje. A kad postoji elementarno razumevanje, makar na političkoj sceni, verujem da onda može doći do mirnijih uslova života”, rekao je patrijarh SPC.

Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Komentarišući pomenutu izjavu, lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs kaže da uloga novog patrijarha može biti presudna za smirivanje nagomilanih tenzija u društvu i za izbegavanje scenarija građanskog rata koji nam, prema njegovim rečima, preti.

“Samo jedan takav, duhovni autoritet može da utiče na sve strane da ublaže retoriku, zaustave bilo kakve izlive međusobne mržnje i sednu za pregovarački sto. Takođe, po uzoru na patrijarha Pavla, intervencija njegove svetosti na strani demokratije i pravde može izvući naše društvo iz trenutnog nedemokratskog i nepravednog sistema vlasti. Patrijarhova misija u ovom pravcu bi bila veoma dragocena i lekovita za sve”, navodi predsednik Dveri.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Sličan stav deli i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji za naš portal ističe da bi potpisao svaku reč koju je Porfirije izgovorio.

“Potpisujem svaku reč koju je njegova svetost patrijarh Porfirije rekao o potrebi prevazilaženja podela u našem društvu i smanjenja tenzija koje danas postoje. Odgovornost je na svima koji se bave politikom je da svojim ponašanjem doprinesu tome. I da dijalog iskoriste za  postizanje dogovora koji će pomoći izlasku duboke krize u kojoj se kao društvo nalazimo”, rekao je Đilas.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da patrijarh Porfirije može da doprinese smirivanju tenzija, bilo one društvene ili političke, smatra i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

“Svakako da patrijarh, kao vrhunski autoritet u jednoj zemlji, i te kako može da doprinese normalizaciji u svim sferama društvenog života, pa i političkoj. On može da ima takvu ulogu i njegova misija bi trebala da bude posvećena umanjivanju razlika i da pokuša da normalizuje dijalog između građana Srbije”, podvlači Aleksić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

S druge strane, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši prvi čovek države Boris Tadić za Nova.rs ističe da patrijarh Porfirije može najviše da pruži društvu kroz ulogu koju obavlja, odnosno tako što će biti patrijarh svih građana.

Pročitajte još...

“Nažalost, neretko smo u prethodnim godinama pod ovim režimom videli predstavnike Crkve u političkim ulogama i učešću u polarizaciji društva, koju kreira Vučićev režim. Nezamisliva je svakako uloga patrijarha u međustranačkom dijalogu. Međutim, u kriznim vremenima i trenucima je nekada potrebno i uključivanje patrijarha, ali ni tada kao politički, već društveno angažovanog. Podsećam vas na istupe patrijarha Pavla, koji se nikada nije mešao u politiku, ali u kriznim trenucima je uvek bio na strani građana i protiv svake vrste terora i nasilja nad građanima, istinom i pravdom. Po mom mišljenju, samo u takvim kritičnim trenucima i događajima po prirodi stvari se susretnu uloge politike i crkve”, rekao je bivši predsednik Srbije.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Napore patrijarha za prevazilaženje sukoba i tenzija u društvu, pozdravio je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, navodeći da je saglasan sa poglavarom SPC da su potrebni razgovori.

“Pozdravljam patrijarhove napore, koje i kao stranka ulažemo, da se u Srbiji stvari rešavaju dijalogom. Istovremeno ne smemo zaboraviti na činjenicu da je Srbija sekularna država i da je pred nama međustranački dijalog, dakle dijalog između političkih aktera koji treba  da učestvuju na izborima. Ne vidim način na koji bi se u dijalog i formalno uključili i predstavnici SPC. Čini mi se da to i nije moguce uzevši u obzir format, način na koji ce se voditi dijalog i posredničku ulogu Evropskog parlamenta.  Sa druge strane, uveren sam da ovakvi nastupi patrijarha doprinose približavanju zajedničkom cilju koji moramo imati kao drustvo, normalizaciji prilika u državi koju je uzurpirao kriminalizovani režim”, poručio je Lutovac.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na pitanje da li patrijarh može da pomogne u smirivanju tenzija u društvu, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović kaže da je naša država suočena sa rešavanjem ključnih državnih pitanja, čiji je značaj istorijski.

“Ta pitanja je nemoguće rešiti na trajan i održiv način, odnosno bez uključivanja svih građana u politički proces. Da bismo prevazišli ovo strašno stanje političkog i celokupnog javnog života, koje je proizveo režim svojim brutalnim kršenjem Ustava, dobro je da se uključe svi koji imaju autoritet i uticaj. Ne može odmoći uključivanje Crkve i patrijarha, kao ni uključivanje SANU i njenog predsednika, kao ni svake druge institucije koja može i želi da pomogne”, napominje Zelenović.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović za Nova.rs navodi da uloga patrijarha jeste da bude pomiritelj i da blagom rečju i dobronamernim delovanjem sprečava dalje podele u društvu.

Pavle Grbović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Čini mi se da novi patrijarh ima nameru da se time bavi i to pozdravljam. Nisam siguran da je dijalog o izbornim uslovima idealno mesto za njegovu aktivnu ulogu, a koja je svakako neophodna u okviru jednog šireg društvenog dijaloga. Pokret slobodnih građana se zalaže za sekularnu državu, ali ne negiramo realan uticaj koji SPC ima u društvu kao i duhovne potrebe velikog broja građana. U takvim uslovima SPC, a njen poglavar pogotovo, imaju veliki uticaj na stanje u društvu i snose značajnu odgovornost, tako da se nadam i verujem da je patrijarh toga svestan i da će dati svoj doprinos da postanemo tolerantnije, slobodnije i srećnije društvo”, zaključio je Grbović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare