Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Screenshot/RTS

“Referendum o Kosovu je izvršen na Vidovdan 1389. godine, a stav o njemu je mnogo puta izrečen na Saboru”, rekao, gostujući u emisiji "Upitnik", patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

On se osvrnuo na Izborni sabor, navodeći da je doživeo šok kad je čuo da je izabran za poglavara SPC.

Pročitajte još...

“Kad je izvučeno moje ime u kripti Hrama Svetog Save, najpre mi se učinilo da sam čuo drugo ime. Moram da bude iskreno da sam se obradovao (misleći da je neko drugi). Međutim, kad je prošlo nekoliko sekundi, koje su za mene bile kao večnost, doživeo sam šok kad sam čuo svoje ime”, rekao je patrijarh Porfirije, dodajući i da su druga dva kandidata, vladika bački Irinej Bulović i banjalučki Jefrem dobili veliki broj glasova.

“Sva trojica smo bili potpuno izgubljeni pre nego što je započela molitva i izvlačenje imena onoga koji treba biti prvi među jednakima”, naveo je on, dodajući nisu postojale podele između episkopa.

„Nije nam prijalo da se kroz medije i to ponekad fingirajući nekad suprotne strane, zapravo bave pokušajem da unesu podelu u Crkvu“, rekao je on.

Patrijarh je ocenio da ne postoji mogućnost da na izbor patrijarha „utiče bilo ko od spolja“, navodeći da se episkopi jako dobro medjusobno poznaju i da se patrijarh ne bira u medijima.

„Oslanjajući se na principe koje je postavio Sveti Sava, shvatio sam da je uspostavio specifičnu ideju u pravoslavnom svetu: o harmoniji Crkve, naroda i države. Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgradjivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države“, rekao je patrijarh.

Porfirije je se i osvrnuo i na stav prema Kosovu, rekavši da se stav Srpske pravoslavne crkve neće menjati, te da nikad neće podržati dogovor koji ide na štetu jedne strane.

“Nema dileme da li je Kosovo deo Srbije. Kosovo je suštinski deo Srbije. Stav Crkve je mnogo puta izrečen na Saboru – referendum o Kosovu izvršen je na Vidovdan 1389. godine. Kosovo je ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih“, poručio je poglavar SPC.

Porfirije je najavio da će, ukoliko epidemiološke mere dozvole, u maju biti održan redovni Sabor na kojem će se birati novi mitropolit crnogorsko-primorski, zagrebačko-ljubljanski, kao i episkop valjevski.

Odgovarajući na pitanje da li episkopi treba da se bave političkim pitanjima, Porfirije je rekao da ljude ne treba raspoređivati po politici, već po Hristu.

„Ja sam poznavo i poznajem veliki broj političara i nisam imao problem ni sa kim. Neki će reći da sam ja neko ko menja partije, iako nisam političar. Mi se ne možemo poistovetiti ni sa jednom politikom, jer mi svedočimo suštinsku sabornost u Hristu. Poznavao sam mnoge političare u Hrvatskoj i nisam imao problem ni sa jednim od njih. U Srbiji sam mnoge politčare sam poznavao i poznajem, ali nikad nisam to svoje poznanstvo zloupotrebio, čak ni u smislu manastira u kojem sam boravio“, rekao je patrijarh.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar