Dačić i poslanici EP različito o tome ko može u dijalog

Politika 02. mar. 202118:53
Podeli:
Foto: Arhiva/EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Izjava predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta razlikuje se od od zajedničke izjave poslanika EP, objavio je danas portal Juropijen Vestern Balkans (EWB).

Pročitajte još...

„Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, a mislim na neki sastanak svih stranaka, obaviće se još neke pripremne aktivnosti. Želim da iskoristim priliku da pozovem sve političke stranke koje žele da učestvuju u dijalogu da se obrate Skupštini, da prijave svoje predstavnike i da iznesu svoja platforme“, izjavio je Dačić.

U zajedničkoj izjavi poslanika Evropskog parlamenta koji će posredovati u dijalogu navodi se da će tim obaviti niz konsultacija sa svim relevantnim akterima u Srbiji o agendi predstojeće runde međustranačkog dijaloga.

„Time će predložiti Skupštini potencijalne učesnike i teme od zajedničkog interesa koje se utvrde tokom konsultacija“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kabinet predsednika Narodne skupštine, kako navodi portal EWB, nije odgovorio na pitanje redakcije EWB da li je informacija koju su saopštili poslanici EP nešto što je tokom jučerašnjeg sastanka dogovoreno.

Natan Albahari iz Pokreta slobodnih građana (PSG) za EWB ocenjuje da je to što Dačić nije spomenuo kakvu će ulogu EP imati u narednom periodu, još „jedno čisto pozicioniranje sa strane vladajuće koalicije“.

Svakako da izostavljanje te informacije nije slučajno. Mislim da se on u ovom trenutku obraća više onoj grupaciji partija koje ne žele da učestvuju u dijalogu u kome će posredovati Evropska unija, navodi Albahari.

On dodaje da vladajuća koalicija u dijalog želi da uvuče što više partija kako bi sam dijalog učinila besmislenim.

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Ljuban Panić kaže za EWB kako je je Evropski parlament očigledno svestan da je potreban širok politički dogovor o dijalogu, a da opozicija predlaže njihovo aktivno učešće u sprovođenju rezultata dijaloga.

„Sve to vlastima, naravno, ne odgovara ili to teško prihvataju, pa Dačić izostavi da pomene da se opozicija konsultuje o formatu dijaloga. I najavljuje neki paralelni dijalog sa strankama koji ima za cilj unižavanje autoriteta EP”, kaže Panić.

Kako navodi, ako se pogleda ono što su izjavili učesnici iz EP onda se može reći da postoje šanse za suštinski i temeljan dijalog na teme koje opterećuju Srbiju.

“Ako pogledmo šta je izjavio Dačić, uz stvari koje je namerno prećutao, čini mi se da vlast i dalje ne razume težinu svoje pozicije. Možete kako hoćete neko vreme, ali ne možete kako hoćete sve vreme”, ocenio je za EBW generalni sekretar SSP.

Bez obzira na to što će se EP u narednom periodu konsultovati sa svim poliitčkim akterima i predložiti teme i format dijaloga Narodnoj skupštini, Ivica Dačić danas je ponovio poziv svim strankama i poslaničkim grupama koje žele da učestuvju u međustranačkom dijalogu da se jave parlamentu i dodao da je u tim razgovorima važno da postoji objektivan pristup evroposlanika

“Taj dijalog se vodi pod pokroviteljstvom Skupštine, a potpomognut od strane Evropskog parlamenta i zato je veoma važno da tu postoji objektivan pristup i da bilo koji predstavnik ili posrednik EP ne iskazuje svoju političku naklonost bilo kojoj političkoj opciji, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu”, rekao je Dačić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar