Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Screenshot/RTS

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, gostujući u emisiji "Upitnik", rekao je da nije razmišljao da se uključi u dijalog vlasti i opozicije, ali da se trudi da razume aktere pomenutih pregovora.

Pročitajte još...

„Mislim da je svaka vrsta polarizacije štetna za državu. Moj je dubinski osećaj da svako ko insistira na polarizaciji nema iskrene namere. Mora se insistirati na prevazilaženju sukoba i nesporazuma i na to ću uvek apelovati. Jevanđelje nas poziva na dijalog i razgovor, a iz toga će, siguran sam, proisteći bolje upoznavanje i razumevanje. A kad postoji elementarno razumevanje, makar na političkoj sceni, verujem da onda može doći do mirnijih uslova života“, rekao je patrijarh SPC.

Govoreći o odnosu Srpske pravoslavne crkve prema statusu Kosova, Porfirije je kazao da je „referendum o  izvršen na Vidovdan 1389. godine“, te da je stav o njemu mnogo puta izrečen na Saboru.

“Nema dileme da li je Kosovo deo Srbije. Kosovo je suštinski deo Srbije. Stav Crkve je mnogo puta izrečen na Saboru – referendum o Kosovu izvršen je na Vidovdan 1389. Godine. Kosovo je ne samo kolevka našeg naroda, već i kivot prepun moštiju svetih“, poručio je poglavar SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar