Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Evropski parlament je spreman da nastavi rad na omogućavanju međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji, rekao je predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Narodne Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Mekalister je pozvao vlast, donosioce odluka i političke aktere u Srbiji da iskoriste međustranački dijalog kao platformu za postizanje dogovora oko nerešenih pitanja i problema u izbornom procesu u zemlji.

„Imao sam veoma dobar razgovor sa Ivicom Dačićem i pozdravljam njegovu podršku međustranačkom dijalogu. Čvrsto verujem da Narodna Skupština i njen predsednik igraju centralnu ulogu u formiranju prostora za dijalog.“, rekao je Dejvid Mekalister, a navodi se u zvaničnom saopštenju EP.

On je posebno naglasio da je nastavak međustranačkog dijaloga od najvećeg interesa za Srbiju, posebno jer je direktno povezan sa članstvom u EU.

„Interes građana i izgledi za demokratiju u Srbije moraju da imaju prednost nad stranačkom borbom. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU“,  upozorio je  Mekalister.

„Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova do sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje“, nevo je Mekalister.

Tim evroparlamentaraca vodiće izvestilac EU za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon. U tom procesu će ih podržati bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Četiri sadašnja i bivša poslanika u Evropskom parlamentu već su uspešno sarađivali tokom uspostavljanja Međustranačkog dijaloga i njegove prve faze, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare