„Opozicione stranke nisu dobile poziv za dijalog s vlašću“

Politika 02. mar. 202112:56
Podeli:
Pavle Grbović Foto:FoNet/Marija Djoković

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG), Pavle Grbović, izjavio je danas da još niko od opozicionih stranaka nije dobio poziv za dijalog s vlastima o izbornim uslovima. On je agenciji Beta rekao da još nije određen ni format dijaloga.

„Uskoro se očekuju sastanci posrednika iz Evropskog parlamenta (EP) sa relevantnim političkim akterima i mi smo spremni da u tome učestvujemo. Verujemo da je ovo najbolji put za normalizaciju političkog života u Srbiji, iako smo svesni da vlast ima alergijske reakcije na sam pomen dijaloga i kompromisa“, rekao je predsednik PSG.

Na pitanje Bete da li je odlučeno ko će predstavljati opoziciju u dijalogu, Grbović je naveo da „ne možemo da određujemo ni broj ni imena predstavnika ukoliko ne znamo kakav će biti format dijaloga, a to je pitanje za posrednike, tj. Evropski parlament“.

„U svakom slučaju predstavnici opozicije treba da budu političari, jer ovo je politički proces u kom se traže politička rešenja za političku krizu koja postoji ne zbog loše redakcije zakona već odsustva političke volje da se zakoni sprovode u dobroj veri. To je srž problema i politički sporazum treba da bude srž rešenja“, kazao je on.

Dodao je da nisu potrebni „eksperimenti sa surogat rešenjima“, već zrelost i odgovornost opozicionih lidera.

„Ne umanjujem značaj eksperata, ali svo njihovo znanje i stručnost postaju nemoćni pred političkom silom i uzurpacijom institucija. Naš zadatak je da tu blokadu otklonimo kako bi njihovo znanje moglo da dođe do izražaja“, naveo je Grbović.

Upitan da li očekuje da će doći do dogovora s predstavnicima vlasti o ravnopravnim uslovima za sve učesnike predstojećih izbora, Grbović je naveo da ravnopravnih uslova neće biti dokle god je Srpska napredna stranka (SNS) na vlasti.

„To je nespojivo s njihovim bićem. Oni prosto ne shvataju zbog čega većina ne treba da zlostavlja manjinu, zbog čega je neophodno dopustiti izražavanje drugačijeg mišljenja, zbog čega nije dozvoljeno silom ostvariti svoje želje. Mi smo toga svesni i upravo zato naša platforma o izbornim uslovima ne insistira na tome da vlast sprovodi zakone pošteno, jer je to u njihovom slučaju protivprirodni blud, a apelovanje na njihovu savest je uzaludan i naivan posao“, objasnio je predsednik PSG.

On je rekao da opozicija traži uspostavljanje privremenih tela koja bi imala zadatak, ali i moć i volju da sputavaju nasilničke nagone SNS-a. ; „Do toga možemo doći samo uz aktivnu ulogu naših evropskih partnera bez kojih dijalog ne bi imao smisla“, ocenio je Grbović.

Na pitanje Bete, da li postoji mogućnost i pod kojim uslovima, da PSG i ostale političke organizacije ne izađu na naredne izbore, Grbović je kazao da je cilj opozicije da dijalog uspe, „što bi značilo da građani Srbije dobiju šansu da na iole slobodnim izborima kažu da li žele da nastave da žive u državi koja je plen i talac organizovanog kriminala ili žele da se to promeni“.

„Neuspeh ovog procesa će imati mnogo ozbiljnije i dalekosežnije posledice nego što je to pitanje učešća na izborima. To bi, između ostalog, značilo da je vlast nepovratno odustala od evropskog puta i da će cenu te odluke Srbija plaćati godinama, a verovatno i decenijama”, zaključio je Grbović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar