Foto: Printscreen

Hvale je vredno nastojanje kreatora nastavnog plana i programa koji su već za drugi razred osnovne škole namenili izučavanje Građanskog vaspitanja, predmeta koji bi trebalo da obuči decu da prepoznaju koja su njihova prava i obaveze u društvu čiji su deo.

Taj naum kompromitovan je činjenicom da se u radnoj svesci nalazi jedna neistina, koja ne samo što dovodi učenike u zabludu, nego bi mogla da deformiše njihovo shvatanje i društva i države i sopstvenih prava i odgovornosti – gore nego što im teške đačke torbe deformišu kičmu.

Radi se, naravno, o skandaloznom navodu iz vežbanke u kojoj se kaže da bi deci odrasli trebalo da rade samo ono što je za njihovo dobro, a to im garantuje predsednik republike.

Kako je došlo do ovako „kreativnog“ čitanja Ustava u radnoj svesci portal Nova.rs baviće se u narednim danima. Za sada, istine radi, evo nekoliko zakonskih citata koji demantuju položaj predsednika, nezavisno od toga da li se zove Vučić, Tadić ili nekim trećim imenom.

Predsednik republike u Srbiji je, slaže se stručna javnost, uglavnom ceremonijalna funkcija. On ili ona predlaže kandidata za premijera u Vladi, može da vrati Skupštini zakon koji smatra štetnim po građane, prima agremane ambasadora. On, takođe, raspušta Skupštinu i raspisuje izbore. Daje odlikovanja, unapređuje oficire, rukovodi vojskom  – na laičkom nivou, ne postavlja vojne strategije.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

To su, ukratko, sve ingerencije predsednika Srbije. I ništa više. O tome da predsednik garantuje deci da će se odrasli prema njima dobro ophoditi u Ustavu i Zakonu nema reči, ni doslovno ni figurativno. Zakoni garantuju deci prava, a zakone donosi Narodna skupština, a sprovodi Vlada. O njihovom poštovanju brinu i ove institucije: policija; tužilaštvo; sud; Centri za socijalni rad; zaštitnik građana (Srbija bi trebalo da dobije i Zaštitnika prava deteta); i tako dalje.

Prava deteta na globalnom nivou propisana su istoimenom konvencijom UN. Nju su obavezne da poštuju sve države. Garantuje UN, ne predsednik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare