Foto: Građansko vaspitanje

Kada su učenici drugog razreda osnove škole dobili radnu svesku za Građansko vaspitanje, nisu očekivali da će pored crtanja, pisanja i razmišljanja, trebati da uče i o predsedniku republike. Kako piše u pomenutom udžbeniku, deci bi sve što rade odrasli trebalo da bude za njihovo dobro, a to im, kako se navodi, garantuje ni manje, ni više nego predsednik republike, u ovom slučaju Aleksandar Vučić.

Naime, u okviru Građanskog vaspitanja učenici bi trebalo da se upoznaju sa društvenim okruženjem, negovanjem ljudskih vrednosti,  da razvijaju veštine nenasilne komunikacije, kao i da se upoznaju sa dečjim pravima.

Radna sveska za drugake ima devet tema koje se, između ostalog, bave upoznavanjem sa školom, osećanjima kao što su stid, ljubomora, sramota, krivica, komunikacijom, rešavanjem sukoba između dečaka i devojčica, ali i sukobima između odraslih i dece.

I upravo jedna od tih tema su i Dečja prava koja se obrađuju u sedmom poglavlju. Međutim, na strani broj 100, pojavilo se i jedno pravo u kome se pominje i predsednik republike.

Među pravima kao što su da sva dečja prava važe za svu decu na svetu, da deca imaju pravo da kažu ono što misle i da ih drugi saslušaju, da niko ne sme da ih muči, kažnjava i nezakonito drži u zatvoru, da imaju pravo da se druže sa drugom decom, da imaju pravo na slobodne vreme, igru i odmor pojavilo se još jedno pravo i to u članu 3.

„Sve što rade odrasli treba da čine za tvoje dobro  – to ti garantuje predsednik republike“, navodi se u tom članu.

Foto: Građansko vaspitanje

Dakle, po ovome, predsednik republike, odnosno Vučić, garantuje svoj deci u Srbiji, da će odrasli da poštuju njihova prava.

Na kraju udžbenika nije navedeno ko su izvori, ali se pretpostavlja da su se autori, kada su prava koja deca imaju, oslanjali na ona koja su ustanovile Ujedinjene nacije i to u Konvenciji UN o pravima deteta. Međutim, član 3. te Konvencije glasi:

„Svaki odrastao čovek mora uraditi ono što je najbolje za tebe. Kada odrasli donose odluke, oni moraju razmisliti kako te odluke utiču na decu“.

Iz priloženog se vidi da tu nema nikakvog predsednika republike, pa se postavlja pitanje – kako su autori ove radne sveske došli na ideju da ga ubace kao garanciju dečjih prava i time mislili da Aleksandar Vučić, može mališanima to da garantuje. Ili su vođeni predizbornom kampanjom stranke na čijem je čelu upravo trenutni predsednik Srbije, a koja je nosila naziv „Za našu decu“, pomislili da to jednostavno treba da bude tako.

Inače, „Građansko vaspitanje – saznanje o sebi i drugima“ – radnu svesku za drugi razred osnovne škole, čiji su autori Nada Ignjatović -Savić, Jelena Dimitrijević, Valerija Živković, Stanka Žica, Tatjana Živanović, Smiljana Grujić i Marina Ostojić, izdao je Kreativni centar, a odobilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare