Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ako ste ovog jutra gledajući televizije sa nacionalnom frekvencijom ili prateći većinu njuz portala pomislili da se predsednik Aleksandar Vučić na gradilište u Batajnici uputio kako bi, recimo, saopštio ime novog mandatara Vlade, ili da je otkrio ko je iza njegovih leđa izvezao oružje u Jermeniju i prekršio "džentlmenski" ugovor sa Azerbejdžancima ili da objavi da je tražio smenu ministra Lončara zbog skandala sa brojem mrtvih - prevarili ste se.

Povod posete Batajnici – planovi da se u beogradskom predgrađu izgradi moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid bolnica, moći da se koristi za razne namene – nema mnogo veze sa funkcijom predsednika države. Ipak, predsednik je, kao i nebrojeno puta do sada događaj iskoristio da plasira političke poruke.

S druge strane, mediji su ga iskoristili za novu turu izazivanja „opšte uzbune“, koja je manir vladanja SNS.

Istina je ovo: niti je poseta bila iznenadna (najavljena je najkasnije sinoć), niti je predsednik poslao naročito za društvo bitne poruke ili političke signale. Naprotiv: rekao je da „ne da Lončara“, rekao je da spekulacije o Vladi nisu tačne, rekao je pod kojim (ranije određenim i uostalom potpuno logičnim) uslovima će vakcina doći u Srbiju, a pričao je malo i o 5. oktobru. 

To je otprilike to.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Kako piše Tanjug, Vučić je rekao da je „pitao ljude u zdravstvu da li će Srbija baciti novac ako više ne bude kovida dok ne bude izgrađena kovid bolnica u Batajnici i da su mu rekli da to svakako nije bacanje novca, pošto je kovid još tu, ali i zato što će to biti multifunkionalna bolnica“.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Vučić je dodao i da će tu biti raznih kapaciteta i mnogo ležajeva intenzivne nege, kao i da će objekat moći veoma brzo da se prilagodi za svaku potrebu u zdravstvu. Predsednik navodi da su mu preneli da ćemo imati u budućnosti puno izazova po pitanju infektivnih bolesti. Ministar za zdravstvo Zlatibor Lončar je rekao da će tu biti dva skenera, angio sala, dijaliza, porođajna sala… Vučić ističe da država ulaže u zdravstvene kapacitete oko 170 miliona evra, ne računajući ulaganje u kliničke centre, infektivnu kliniku i kovid bolnice.