Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Ja znam da vas istina koju ja sipam brzinom munje uvek porazi", poručio je prošle godine predsednik Vučić, u obraćanju novinarima, tokom jednog od obilazaka Beograda na vodi. Ono što naziva istinom, predsednik često zameni bahatim odgovorima ili prosto agresivnim pristupom ne samo prema novinaru sa kojim razgovara, nego i medijima iz kojih novinari dolaze.

Poslednji takav nastup predsednik je imao juče, ponovo prilikom obilaska gradilišta Beograda na vodi, koje ga, izgleda, posebno inspiriše.

Na pitanje koleginice sa televizije N1 za komentar o poslednjim informacijama koje je o trostruko većem broju umrlih od korone izneo dr Predrag Kon, predsednik je imao sada već uobičajeno ciničan odgovor, odgovor koji to nije zapravo ni bio:

Ovo mu, svakako, nije bio prvi put.

Ne može Stefanović da odgovara

Samo nekoliko dana pre Beograda navodi, predsednik je nepunih sedam dana ranije tokom policijske svečanosti u Makišu, odbio da dozvoli ministrima u Vladi Ane brnabić da odgovore na konkretna pitanja vezana za njihove resore. Vučić je odgovor zabranio ministru Stefanovića, uz ovakvo obrazloženje:

“Samo ja danas odgovaram. Njih pitajte sutra i prekosutra kad ja budem u Turskoj”, poručio je Vučić. Pitanje upućeno ministru nismo ni čuli.

Nakon što se novinar zahvalio rekavši da u tom slučaju nema pitanja, Vučić je u svom maniru nastavio da govori u naprijatnom tonu o novinarima N1.

„Vidite li, narode…“

„Jeste li primetili, narode, oni mene više nemaju šta ni da pitaju. Zato što svaki put sve neistine i sve drugo što je plasirano u tim medijima rasturim u paramparčad. Zato više za mene pitanja ni nema. Zato što istinu ne možete da pobedite”, istakao je prvi čovek države.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsedniku ovo nije prvi put da razbija medije u paramparčad, ali ovoga puta je, ipak, otišao i korak dalje, prozvavši glavne urednike medija koji mu nisu po volji.

Poruka urednicima 

Na istoj konferenciji, predsednik je optužio N1, NIN i Vreme da su tajkunski mediji koji obmanjuju javnost informacijama da je njegov brat Andrej vlasnik velikog dela zemljišta u Vojvodini.

„Oni su u pojedinim listovima, tajkunskim listovima, govorili kako je moj brat vlasnik svog zemljišta u Vojvodini, kako kupuje latifundije, ne znam šta sve… On ljudi nema ni jednog ara placa nigde u Vojvodini. Ja vas molim da me odvedete, da vi lažovi i sa N1, iz NIN, Vremena, molim vas odvedite me na jedan plac mojeg brata u Vojvodini. Da vidite kakvi su to lažovi i naravno nikada me neće odvesti nigde, zato što tako nešto jednostavno ne postoji. Jedna od milion laži za koju su mislili ako je 1.000 puta ponove da može da prođe”, rekao je danas Vučić odgovarajući na pitanja novinara, nakon promocije nove klase polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku.

Odgovarajući na ove optužbe urednici ovih medija za Nova.rs rekli su da je ovo klasičan primer zastrašivanja nezavisnih medija i pritisak da prestanu da rade svoj posao i istražuju korupciju.

Direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić nije želeo da komentariše optužbe Aleksandra Vučića, a odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm smatra da bi predsednik Vučić prvo trebalo da razjasni na šta misli kada kaže “tajkunsko vreme”. Glavni i odgovorni urednik NIN Milan Ćulibrk, rekao je da ovaj nedeljnik, logično, nije ni tvrdio da je Vučić vlasnik „latifundija“, već je prosto uradio intervju sa Jelisavetom Vasilić…

Sipanje istine

Ovakvih bi se slučajeva moglo naći poprilično, ako bismo samo zavirili u arhive njuz portala.

Za kraj, podsetimo se samo citata iz naslova ovog teksta: „Ja znam da vas istina koju ja sipam brzinom munje uvek porazi“.

Suzana Vasiljević Foto: insajder.net

Praktično istog dana kada je izneo ovu tvrdnju prema N1, predsednikova savetnica gostovala je u Pinkovom „Hit Tvitu“, gde je izjavila:

„Antivučićeva televizija koja ne dozvoljava nikome ko ima drugačije mišljenje od opcije koji oni zastupaju i podržavaju, a to je koalicija okupljena oko SZS, pošto vi vidite na toj televiziji nema ni Šapića, nema ni Tanje Macure, nema ni (Nenada) Čanka nema ni Čede (Jovanovića), nema nikoga ko se protivi zvaničnom stavu SZS-a“, opisala je Vučićeva savetnica TV N1.

„Za pet godina rada televizije N1, vrh vlasti opisivao je kao američku, antisrpsku, luksemburšku, čak i CIA televiziju. Savetnica predsednika Aleksandra Vučića baš za medije, N1 je dodala još jedan epitet“, podsetili su sa N1. 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare