Poslednji udarac u dugogodišnjem i mučnom urušavanju Beograda pod palicom Srpske napredne stranke, zadao je Aleksandar Šapić. Bivši vaterpolista, bivši predsednik opštine Novi Beograd, bivši gradonačelnik i uvek aktuelni divlji graditelj. Svoje vreme na vlasti u novobeogradskoj opštini, a zatim i u prestonici, Šapić je iskoristio da na divlje, mimo svih propisa i zakona, nadogradi, a zatim i ozakoni svoj objekat na Bežanijskoj kosi.

Aleksandar Šapić, potpredsednik SNS i bivši gradonačelnik Beograda svoju političku karijeru započeo je kršeći zakon jer je u Beogradu izgradio bazen, garažu i pomoćnu prostoriju i objekat uz luksuznu vilu, bez građevinske dozvole.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO

O divljoj gradnji gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića mediji su godinama pisali, a BIRN je do detalja pisao kako je gradonačelnik Beograda legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Bezanijska kosa Sapic kuca
Kuća Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Naime, opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

“Krajem jula ove godine, nešto više od mesec dana nakon što je postao gradonačelnik Beograda (20. juna 2022), Aleksandar Šapić je dobio rešenje opštine Novi Beograd kojim se ozakonjuje objekat na Bežanijskoj kosi – sedmosobni stan od 340 kvadrata korisne površine (odnosno, 403 kvadrata bruto razvijene građevinske površine)“, naveli su iz BIRN.

Aleksandar Šapić u proseku bar jednom godišnje prijavljuje promene u imovini – kupuje nekretnine ili ih prodaje. Poslednji put kada je prijavio imovinu, površina njegove vile na Bežanijskoj kosi uvećana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Opština je donela ovo rešenje uprkos činjenici da objekat kojeg je ozakonila, u ovom obliku i ovim gabaritima nije postojao na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda iz 2015. godine, što je osnovni preduslov da nelegalno izgrađeni objekti uopšte uđu u proceduru za ozakonjenje, prema Zakonu o ozakonjenju objekata”, pisao je ranije BIRN.

Međutim, i renoviranje tog objekta našlo se pod lupom javnosti. Naime, pojedine komšije pozivale su inspekciju, navodeći da aktuelni gradonačelnik nelegalno dograđuje objekat i da za to nema građevinsku dozvolu.

Šapiću je Gradska inspekcija još u julu 2021. godine naložila da odmah obustavi radove i pribavi građevinsku dozvolu, međutim on to nije uradio. Nakon toga, opština Novi Beograd, čiji je Šapić bio predsednik 10 godina, ozakonila je ovaj objekat.

Gradonačenlik nikada nije video ništa sporno u grubom kršenju zakona, a neretko je propuštao priliku da napadne novinare koji su mu postavljali pitanja u vezi sa divljom gradnjom.

I Šapićev saradnik gradio nelegalno: Inspekcija donela odluku da mu zatvori gradilište, on sklonio traku

Iako je inspekcija zatvorila gradilište u Dobropoljskoj 11, gde je nelegalno zidao saradnik Aleksandra Šapića, Mirjan Nešović, on je nastavio sa grubim radovima. Pored majstora koji su svakodnevno tokom leta bili na gradilištu, ubrzo je stigla i mašina za betoniranje. Zbog toga su komšije pozvala policiju koja je intervenisala, nakon čega je, privremeno, Nešović odustao od betoniranja.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nije ni krivična prijava nadležnog inspektora, niti rešenje o zatvaranju gradilišta bilo dovoljno da Mirjan Nešović prestane sa nelegalnom gradnjom u Dobropoljskoj 11.

Gruba mehanizacija trebalo je da bude samo nastavak radova koje Nešović neprekidno sprovodi, iako je protiv njega podneta krivična prijava zbog kršenja zakona oko izgradnje objekta. On je samo pocepao traku i nastavio da zida i tako se oglušio o odluku nadležnih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar