Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbija želi dobre i prijateljske odnose sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz BiH Elmedinom Konakovićem, Dačić je ocenio da ima prostora za unapređenje odnosa dve države.

„To zavisi od političke volje i želje da utvrdimo zajedničke interese i rešavamo otvorena pitanja“, rekao je on.

Dačić je naglasio da je zvanični Beograd „životno zainteresovan“ za mir i stabilnost u BiH jer tu, kako je podsetio, živi veliki broj Srba.

On je izrazio zadovljstvo što šef diplomatiije BiH svoj mandat počinje posetom regionu i Srbiji, te ponovio da zvanični Beograd podržava Dejtonski mirovni sporazum i da, kako je kazao Srbija prihvata svaki dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Dodao je i da je Srbija zainteresovana i za sardanju s centralnim i entitetskim vlastima BiH.

Konaković je izrazio zadovljstvo što je Dačić odmah odgvorio na njegov predlog da poseti Beograd, odbnosno, kako je kazao, na želju da pokažu koliko im je važna poltika stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope.

On je kazao da očuvanje te stabilnosti jedan od prioriiteta BiH i preduslov za bilo kakve reforme i integracijske procese a posebno za evropske integracije.

„Odmah smo otvorilo i neka pitanja, nismo rekli da ćemo ih rešiti ali da ćemo ih početi rešavati jer predugo stoje“, rekao je on.

Naveo je da vreme „zamrznutog konflikta na ovim prostorima“ ne može da donese ništa dobro, te dodao da Bosna i Hercegovina ima veliki problem odlaska mladih u potrazi za boljim života zbogm kako je rekao, tog stalnog zamrznutog ili političkog stalnog konflikta.

Smatra da BiH treba da bude most između Zapada i Istoka, odnosno mesto gde se te dve strane sureću i sarađuju, kao i da za sardanju između Bih i Srbije u raznim oblastima ima mnogo potencijala.

Ministri su ukazali i na značaj ekonomske saradnjem dve države, razvoj infrastrukturnih projekata kao i o mogućnosti saradnje, posebno u oblasti energetike.

***
BONUS VIDEO – Disciplinovanje Dačića završeno susretom. Saradnja sa SNS se nastavlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar