Foto:privatna arhiva; M. Isailović/Nova.rs

Nezadovoljan otkupnom cenom višanja od 30 dinara po kilogramu, Rajko Krstić iz Čiflika kraj Bele Palanke prošle godine poklonio je 10 tona višanja iz svog zasada ljudima koji su želeli to voće za pripremu sokova i druge zimnice. Ubrzo nakon što je poklonio kompletan rod iz svog višnjika, Rajko je uradio i ono što je najavljivao – posekao i raskrčio 15 godina star zasad sa 850 stabala višanja.

Godinu dana kasnije, umesto da kao nekada obrađuje zemlju, Rajko učestvuje na protestima „Srbija protiv nasilja“. Bio je dva puta u Pirotu, dva puta u Nišu, a osam puta u Beogradu i uvek o svom trošku.

Foto:privatna arhiva

„Zemlja koju sam nekada obrađivao, ne samo ona na kojoj su bila stabla višanja, već i vinograd stoje tako i čekaju da mi neko stručan kaže koja se to poljoprivredna kultura u Srbiji isplati. Pitao sam stručnjake i nemaju odgovora, jer se trenutno ništa ne isplati. Kilogram višanja je 40 dinara, malina je 200 dinara. Za kilogram pšenice proizvođači dobijaju 18 dinara, a setva, uzgajanje i žetva koštaju 25 ili 26 dinara po kilogramu. Sve dok je takvo stanje neću da obrađujem svoju zemlju. Jedino da pravim Jovanjicu, ali to neću, ne želim da imam problem sa zakonom“, odlučan je Rajko.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema njegovim rečima, za proteklih godinu dana ni jednog trenutka nije pokajao što je poklonio kompetan prošlogodišnji rod višanja, a potom posekao sva stabla u vom višnjiku.

Foto:M. Isailović/Nova.rs

„Predvideo sam kakva će biti ovogodišnja berba i zapravo sam se time što sam višnjik raskrčio spasio novih troškova. Sistem je uništio moj višnjik, ali ne samo to. Sistem je uništio kompletnu poljoprivredu u Srbiji. Mene su godinama u školi učili da je Vojvodina žitnica koja može da hrani pola Evrope, a građani Srbije će još malo da budu gladni, mnogi već i jesu gladni, nemaju ni hleb da jedu. Da li su onda mene u školi pogrešno učili ili je sistem zakazao. Mislim da je ovo drugo u pitanju“, istakao je Rajko.

On je kazao da veruje da je sistemu koji ne omogućava ljudima da žive od svog poštenog rada došao kraj i zato je svake sedmice na nekom od protesta.

„Ne zanimaju me političke funkcije, samo želim da živim od svog rada. Želim da imamo sistem u kome će pravila igre biti ista za sve. Sada se subvencije i mehanizacije daju odabranima, a od onih koje dobijamo mi neodabrani i nepodobni slaba je vajda. Ja sam poljoprivednik i hoću da obrađujem zemlju, ali da imam korist od toga što radim“, naglasio je Rajko.

Foto:privatna arhiva

Naš sagovornik je kazao da bi na nekom od narednih protesta u Beogradu mogao da se obrati ljudima i kaže zbog čega je tu ispred Skupštine, a ne u svojoj njivi ili svom voćnjaku. Istakao je da bi zaista želeo da se nađe za govornicom skupa, čija atmosfera ne može da se opiše već samo doživi.

BONUS VIDEO: Potezi vlasti reanimiraju proteste 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare