Deseti po redu protest "Srbija protiv nasilja" juče je održan u Beogradu, Kraljevu i Kragujevcu. Glavna poruka jučerašnjih protesta je da se od borbe za ispunjenje svih zahteva ne odustaje. Organizatori su pozvali građane i da se u utorak, 11. jula, u devet sati, okupe ispred Specijalnog suda u Beogradu, kada će inspektor Dušan Mitić nastaviti svedočenje o slučaju Jovanjica.

Građani su se juče u 19 sati okupili ispred Skupštine Srbije, odakle su najpre krenuli ka zgradi RTS-a, a odatle ka policijskoj stanici u Bulevaru despota Stefana u znak podrške inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću, koji su otkrili slučaj „Jovanjica“.

Kraljevo protest Srbija protiv nasilja Foto:Nova.rs

U Kraljevu su bili blokirani Ibarski i Glavčićev most, dok je u Kragujevcu bila blokirana raskrsnica ulica Save Kovačevića i Grada Sirena.

Protest Srbija protiv nasilja Kragujevac Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest u Beogradu novinar Smiljan Banjac započeo je minutom ćutanja.

Smiljan Banjac Protest Srbija protiv nasilja Beograd Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Prethodnih dana nas je pogodilo više tužnih vesti, o još jednom femicidu, o još jednom ubijenom detetu, izbodenom mladiću… Stigla je i tužna vest da je preminuo čika Đorđe, čuvar Zejtilika. Pozivam vas da minutom ćutanja odamo počast i njemu i svim tragično preminulima“, rekao je Banjac, uz poruku da razume sve one koji su možda razočarani ili su izgubili nadu da će se nešto promeniti.

„Znajte da se i mi neki put tako osećamo. Ono što nas vraća na ulicu je povod zbog kojeg smo se i prvi put okupili pre tačno dva meseca. Tog 8. maja osetili smo tugu, bol i suze i pitali se šta možemo da učinimo. Rešenje je u istrajnosti i rešenosti, da čvrsto stanemo uz one koji su spremni da urade ispravnu stvar. Inspektori Milenković i Mitić otkrili su Jovanjicu, ali i povezanost države, predstavnika državnog aparat koji su štitili ovaj narko biznis“, rekao je Banjac i pozvao građane da se u znak podrške inspektoru Mitiću pojave u utorak, 11. jula, u devet sati, ispred zgrade Specijalnog suda, kada će on nastaviti svoje svedočenje o slučaju Jovanjica.

U protestnoj šetnji u Beogradu, građani su se kratko zadržali ispred zgrade RTS-a, a zatim su se uputili ka policijskoj stanici u bivšoj Ulici 29. novembra.

„Ne sme da ih proguta mrak“

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da građani ne smeju dozvoliti da Mitića i Milenkovića „proguta mrak“.

Zoran Lutovac i Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

„Ova šetnja je podrška svim profesionalcima u policiji, koji su se usudili da se suprotstave političarima koji su u sprezi s organizovanim kriminalom. Mi ne smemo da dozvolimo da takve ljude proguta mrak. Mi moramo kao građani da pokažemo da ćemo da štitimo njih, da bi oni sutra štitili nas. Mislim da je veoma važno da inspektori Mitić i Milenković vide da građani brinu o njima“, rekao je Lutovac za N1.

Transparent i kompilacija Vučićevih i Gašićevih izjava

Ispred policijske stanice svu pažnju je ukrao transparent „Srbija protiv nasilja“, na kojem su navedena imena televizijskih stanica i dnevnih medija koje su najviše širile mržnju i agresiju.

Transparent, Protest Srbija protiv nasilja Beograd građani ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije Radomir Lazović rekao je za N1 da je među zahtevima protesta da se ukinu nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, te da se ograniči delovanje Informera, Srpskog telegrafa, Aloa…

Radomir Lazović, Protest Srbija protiv nasilja Beograd građani ispred policijske stanice u Bulevaru despota Stefana Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„To su najveće trovačnice, oni su produžena ruka režima u sejanju mržnje i nasilja“, rekao je Lazović.

Zatim je kao vid bunta protiv odluke Skupštine Srbije da ne usvoji zahtev protesta za smenu ministra policije Bratislava Gašića, puštena kompilacija njegovih i izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Batu Gašića u Skupštini da smenite, nećete“, „Bratislav Gašić je izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije“, „sve će biti po zakonu, ne brinite“, „jedino da se teleprontujem“, „volim kad novinarke ovako lepo kleknu“, „helikopter“, „stalno će da vas prate neke afere“, „Krušik, Doljevac“, „priča o dva minuta“, „za mog šefa s ponosom kažem moj šef“, „niko od vas se nije družio s Oliverom Ivanovićem koliko Aleksandar Vučić i Bata Gašić“…“, čulo se na ovom snimku.

Kraj protesta obeležila je sad već dobro poznata slika građana sa uzdignutim upaljenim telefonima i poruka:

„Podignite telefone! Mi smo svetlo, a oni su tama“ i „Vučiću, odlazi“, čulo se ispred policijske stanice.

Zatim su ponovo pročitani svi zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ i uz zvuke pesme „Vostani Serbie“ završen je još jedan protest.

BONUS VIDEO: „Mi smo svetlo, oni su tama“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar