Iako predsednik države pominje da novi beogradski izbori mogu da budu samo 28. aprila ili 5. maja, to zakonski nije tačno. Na nove izbore možemo do kraja maja, ali i 2. juna. Upravo je prva nedelja šestog meseca još jedna u nizu kalkulacija najmoćnijeg člana SNS, čime bi spojio sve lokalne sa novim beogradskim izborima. Konačnu odluku ćemo čuti možda već večeras, nakon što održi sastanak sa koalicionim partnerima SNS.

Za sada je jasno da je opoziciji neprihvatljiv kraj aprila kao datum, dok su najprednjaci više puta ponovili da na izbore treba ići što pre.

Novi izbori u glavnom gradu sada su neminovnost, ali se još licitira kada će građani izaći na birališta. Ako je sudeći po izjavama predsednika države, u igri su samo dva datuma – 28. april i 5.maj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Vojnotehnički institut u Žarkovu Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Činjenice su ipak drugačije. Izbori mogu da se raspišu sve do 3. aprila, što znači da mogu da se održe do 2. juna. Od trećeg marta, odnosno trenutka kada se SNS i SPS nisu pojavili na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda teče zakonski rok da se raspišu izbori.

Da bi se to desilo najpre mora da se izabere predsednica Narodne skupštine, što će izvesno biti Ana Brnabić. Ona ima rok da to učini do 3. aprila, što znači da ne mora da raspiše izbore 13. marta kako naprednjaci uporno ponavljaju.

Na taj način ona može da izborni ciklus u Beograd pomeri za maj ili sam početak juna.

Aleksandar Šapić i Ana Brnabić Foto:Antonio Ahel/ATAImages

To znači da datumi kojima licitira predsednik države i član SNS nisu jedini, ali potencijalno su najkorisniji za naprednjake koji su već ušli u kampanju za izbore.

U svakom slučaju, odluka još uvek nije saopštena, a moglo bi da se prelomi već večeras na sastanku Vučića sa koalicionim partnerima okupljenim oko SNS. Kako je Nova saznala, tema razgovara biće i odluka kada će se ići na lokalne izbore.

Ne zvanično se može čuti i da je već odlučeno da se izbori održe 2. juna. Time bi se spojili novi izbori u Beogradu, ali i lokalni širom zemlje.

Aleksandar Sapić na konferenciji za novinare nakon održane sednice Predsedništva SNS Foto:F.S./ATAImages

Kao što je poznato, na proleće će sigurno biti održani redovni lokalni izbori i to u Vojvodini, Nišu, Valjevu, ali i 17 beogradskih opština. Naprednjaci nisu isključili mogućnost da budu svi istog dana.

Sada je i ova opcija u igri, a javila se nakon što je opozicija upozorila da će bojkotovati izbore ako budu 28. aprila.

PROČIJTE JOŠ:

Početak juna predstavlja poslednji mogući datum jer uveliko teče rok za raspisivanje izbora u Beogradu, čime bi bio obezbeđen dodatni rok za implementaciju preporuka ODIHR-a.

Izbori 28. aprila „prst u oko“ opoziciji i preporukama ODIHR-a

Od trenutka kada je Vučić počeo da licitira da bi izbori u Beogradu mogli da budu već 28. aprila, reakcije u opoziciji bile su jedinstvene. Svi su bili protiv najave da bi izbori mogli da se održe već za mesec i po dana, jer se time ne implementiralo gotovo ništa od onoga što je preporučeno u izveštaju ODIHR-a.

Na inicijativu ProGlasa u subotu su parlamentarne stranke u okviru koalicije SPN i NADA potpisale dokument u kojem su naglasile da je neprihvatljivo da se izbori održe u kratkom roku i da na njih neće pristati.

Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je da nikakvi izbori nisu mogući 28. Aprila jer prema njegovim rečima “apsolutno nema vremena da se zaštiti birački spisak i primene sve suštinske preporuke ODIHR-a.

Nešto ranije, Predrag Marsenić iz Nove demokratske stranke (Novi DSS) poručio je da prvo mora da se sredi birački spisak i otvore mediji, pa tek onda da se ide na izbore.

Govoreći o datumima, istakao je da bi bilo dobro da se lokalni izbori održe u isto vreme i da bi najraniji datum mogao da bude 2. jun.

Sa druge strane, lider SNS Miloš Vučević rekao je da će Vlada da ispuni „šta može od preporuka ODIHR-a“ i da neće biti međunarodne istrage.

BONUS VIDEO: Predsetavnici SPN i NADA potpisali dogovor sa Proglasom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar