Foto:Medija centar Beograd

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji Vesna Rakić Vodinelić izjavila je da je "autokratija koju imamo u Srbiji na pragu da postane diktatura".

Ona je, za današnje izdanje lista Danas, izjavila da je izveštaj Fridom hausa ne iznenađuje zato što „mi, koji živimo u Srbiji, svakodnevno možemo da gledamo propadanje demokratije i porast autoritarizma“.

„To nije vezano samo za vanredno stanje povodom pandemije koronavirusa, iako se možda sada najviše ispoljilo, ali mnogo pre toga vlast se selila tamo gde je moćni čovek, a to je Aleksandar Vučić“, rekla je Rakić Vodinelić.

Кako je navela, „dok je bio premijer, najveća moć je bila skoncentrisana u Vladi, sada kada je predsednik Republike, on prekoračuje svoja ovlašćenja“.

Ona je rekla da je „taj čitav period u kome Srbija pada u kontinuitetu po pitanju demokratije vezan za Vućićevu vlast“.

„Čim je postao prvi potpredsednik Vlade Srbije, uspostavio je svoju ličnu vlast u malo užem domenu, pa je taj domen neprestano proširivao. To je dovelo do toga da je autokratija koju imamo u Srbiji na pragu da postanje diktatura“, rekla je Rakić Vodinelić.

List podseća da u najnovijem izveštaju međunarodne organizacije Fridom haus prvi put posle 2003. godne Srbija nije svrstana u „delimičlno konsolidovane demokratije“ već u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare