Medjustranacki dijalog opozicija vlast Vladimir Bilcik
Vladimir Bilčik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ako bi Srbija napredovala po pitanju usaglašavanja spoljne politike sa Evropskom unijom (EU) i uvela sankcije Rusiji, verovatno bi lakše napredovala i u ostalim oblastima, izjavio je danas izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik.

„Srbija mora da napreduje i sprovede reforme u mnogim oblastima, uključujući i vladavinu prava i demokratiju, potreban je napredak u dijalogu sa Prištinom i mi očekujemo usklađivanje sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom, uključujući i sankcije Rusiji“, rekao je Bilčik za Glas Amerike (Voice of America).

Prema njegovim rečima, ako bi Srbija krenula tim putem, to bi bio važan politički signal svim državama članicama i svim institucijama Evropske unije (EU) da je Srbija sa EU.

„To jeste političko pitanje koje je trenutno u fokusu, i ako bi Srbija napredovala na tom polju, verujem da bi lakše napredovala i u ostalim oblastima u evrointegracijama“, ocenio je Bilčik.

Evropski parlament je nedavno glasovima 502 poslanika usvojio rezoluciju kojom se dalji napredak Srbije uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji i drugim reformama, kao i dogovorom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine zasnovanom na međusobnom priznanju.

Bilčik je rekao da je njegovo lično mišljenje da takva formulacija nije morala da se nađe u rezoluciji, ali da ona nije novost u pregovorima.

Izvestilac je ocenio da ni Srbija, a ni EU nemaju plan B kada je reč o integracijama i da ne postoji rizik od zaustavljanja pregovora.

„Srbija može postati članica EU ako i kada, između ostalih stvari kao što su vladavina prava, usklađivanje spoljne politike, stigne i do normalizacije odnosa sa Prištinom. U kom će formatu biti ta normalizacija, kako će se do nje doći, šta će biti rezultat – politka može biti veoma kreativna – to je otvoreno pitanje“, rekao je on.

Bilčik je dodao da ne da prejudicira kako će izgledati krajnji ishod, jer pregovori traju dugo i teški su.

„Možda mi imamo neke ideje na papiru, ali konačno, dogovor o normalizaciji moraju da potpišu lideri u Beogradu i Prištini, a onda da ih potvrde i parlamenti i građani i to je proces“, dodao je izvestilac.

***

BONUS VIDEO – Borko Stefanović uputio je u proceduru predlog rezolucije o uvođenju sankcija Rusiji

Komentari

Svi komentari (0)