Foto: Nova.rs, EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pomalo istorijski sastanak evropskog komesara Olivera Varheljija sa predstavnicima opozicije protekao je u prilično protokolarnoj atmosferi - bez "teških" reči, tenzija ili nesuglasica. Opozicionari su ponovili da je EU jedini istinski put Srbije, a da do cilja i punopravnog članstva vode reforme, ali i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Jedino izdvojeno mišljenje imala je poslanica Dveri, Radmila Vasić.

Iako je planirano da sastanak bude održan u petak, na zahtev Varheljija pomeren je za dan ranije. I taj novi termin počeo je 45 kasnije, koliko je Varhelji kasnio. Osim protokolarnog susreta, prisutni poslanici saglasni su u oceni da je ovo dobar korak ka tome da se čuje istina u Srbiji.

Sastanku sa Varheljijem prisustvovali su Borko Stefanović (Stranka slobode i pravde), Dragana Rakić (Demokratska stranka), Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Radmila Vasić (Dveri), Đorđe Miketić (Zajedno), Robert Kozma (Zeleno levi klub i Ne davimo Beograd).

Robert Kozma iz Zeleno-levog kluba i „Ne davimo Beograd“ kaže za Nova.rs da na sastanku nije bilo verbalnih sukoba, niti značajnih razlika u stavovima, osim onoga o čemu je govorila poslanica Dveri Radmila Vasić.

„Varhelji je pre svega želeo da se sastane sa opozicionim predstavnicima, što do sada nije bila praksa i mi to pozdravljamo. Razgovaralo se o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, a Varhelji je isticao nužnost usklađivanja spoljne politike sa EU, tj. pitanje sankcija prema Rusiji. On je izrazio zadovoljstvo što je opozicija ponovo u parlamentu“, priča Kozma za Nova.rs.

Naš sagovornik ističe da je on rekao na sastanku da je pitanje usklađivanja sa spoljnom politikom EU bitna tema, ali da to ne može biti jedino pitanje prilikom integracije Srbije u EU.

Ne davimo Beograd, Četvrta skupština pokreta Ne davimo Beograd
Đorđe Pavićević i Robert Kozma Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ta integracija mora da se odnosi i na vladavinu pravu, uspostavljanje demokratskih institucija, borbu protiv organizovanog kriminala… Sve te oblasti i jesu prepoznate u poslednjem  izveštaju EU, a bez toga ne možemo ukoliko želimo da uđemo u EU“, napominje naš sagovornik.

Kozma ističe da je Varhelji rekao da odnos Kosova i Srbije mora na kraju da se završi međusobnim priznanjem, koji je istovremeno prihvatljiv za obe strane.

Radmila Vasić iz „Dveri“ kaže za Nova.rs da je ona jedina imala suprotan stav, te da je decidirano navela da je ovaj politička opcija protiv uvođenja sankcija Rusiji.

„Iznela sam stavove Dveri koji su potpuno suprotni stavovima proevropske opozicije. Postavila sam pitanje da li ulazak Srbije u EU zavisi od priznanja lažne države Kosovo, te da li tako Republika Srpska može da bude nezavisna i ujedini se sa Srbijom. Naveli smo da je neprihvatljivo uvoditi sankcije Rusiji, te da nikako ne smemo da priznamo Kosovo“, objašnjava naša sagovornica.

Radmila Vasić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li je ovakvo izdvojeno mišljenje dovelo do reakcija komesara ili drugih poslanika, Vasić odgovara da to nije bio slučaj.

„Moguće da će biti reakcija, ali tamo ih nije bilo. Što se tiče komesara, on je došao da iznese svoje mišljenje, a čini mi se da ga nije interesovao ni stav prozapadne opozicije. Glavni zadatak EU je da se uvedu sankcije Rusiji, a na moja pitanja nije odgovarao“, zaključuje Vasić.

Đorđe Miketić iz koalicije „Moramo“ saglasan je da je sastanak bio dosta protokolaran, bez „teških reči“ uz upoznavanje sa stavovima opozicije.

Đorđe Miketić Foto: A.K./ATAImages

„Bilo je dobro da se čuje glas opozicije, jer nam to nedostaje. Kratko je trajao sastanak, bio je protokolaran, Varhelji često eufemistički gleda na negativne izveštaje koji dolaze iz Srbije. Opozicija je podsetila na afere koje potresaju društvo, govorila o krizi demokratije, zarobljenosti institucija i stanju medija. Tražili smo se i da ubrza proces ulaska u EU, ali i konkretne datume kad bismo mogli da postanemo član“, tvrdi Miketić.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke (DS) navodi za Nova.rs da Varheljija podsetila na sve ključne probleme i afere koje „tresu“ društvu u Srbiji.

„Pozdravljamo odluku Varheljija da se sastane sa opozicijom i mislim da će to u narednom biti praksa. To je dobra vest za građane jer će EU imati pouzdaniju sliku o stanju u Srbiji. Sastanak je osmišljen tako da se predstavnici opozicije kratko obrate i daju komentar na situaciju u zemlji, o čemu smo mi iskreno dali svoj sud. Rekli smo da ne napredujemo na putu ulaska u EU, da se u Srbiji svakodnevno krše ljudska prava, spomenuli smo situaciju u Pećincima gde su deca izbačena iz vrtića jer im roditelji ne podržavaju SNS. Spomenuli smo Jovanjicu, najveću plantažu marihuane, spomenuli smo da je skandalozno da je Vulin na čelu BIA“, kaže Rakić za Nova.rs.

Dragana Rakić Foto:FoNet/Aleksandar Mijailović

Potpredsednica DS dodaje da je Varheljiju ponovila da je jedini put Srbije onaj koji vodi u EU.

„Mi tamo pripadamo, naša budućnost je u Evropskoj uniji. Želimo slobodne medije, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu… Pored toga, kazala sam da Vučić ima dvostruku retoriku, jednu za EU, a drugu za građane. EU je pogrešila što je podržala autokratu, što mora da se ispravi“, napominje Rakić.

Bonus video: Najveća vest iz Skupštine – Opozicija je ujedinjena, poslanice ustale zbog uvreda naprednjaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar