Besnik Bislimi Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi Foto: N1

Zamenik premijera Kosova, zadužen za dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da otvaranje mosta na Ibru, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice, nije jednostrana odluka Vlade ili nerešeno pitanje dijaloga, već osnovni uslov sporazuma Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije (EU) 2015. i 2016. godine.

On je, na fejsbuku, napisao da plan EU za implementaciju od 5. avgusta 2016. otvaranje mosta smatra „simbolom normalizacije odnosa između kosovskih Srba, Albanaca i drugih zajednica“, a pomenuo je i Izveštaj Evropske komisije za 2020. Kosovo.

„U poslednjoj poseti emisara Miroslava Lajčaka Kosovu 19. juna, tokom sastanka o mostu na Ibru, on je izjavio da je, ukoliko Kosovo ne želi da se o ovom pitanju ponovo razgovara u Briselu, njegova preporuka da bude internih razgovora sa lokalnim Srbima na severu. Da se pozabave potencijalnim bezbednosnim implikacijama i njihovom zabrinutošću. U međuvremenu, partner iz zemlje velike petorke je dodao zahtev za tehnički pregled,“, naveo je Besljimi.

Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto: Twitter/Miroslav Lajčák
/@MiroslavLajcak

Kosovski premijer Aljbin Kurti, ni ostali kosovski zvaničnici, nisu pominjali datum kada bi most mogao da bude otvoren.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

U međuvremenu je izvršena procena stabilnosti mosta i prema prvim informacijama on ispunjava uslove za saobraćeaj motornim vozilima.

Pročitajte još:

Predstoje razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta.

Jedan takav sastanak je održan prošle nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Otvaranju glavnog mosta na Ibru se protive predstavnici međunarodne zajednice, EU, SAD, Kfor, vlasti u Srbiji i lokalni Srbi koji pozivaju da se o tome razgovara u okviru dijaloga Prištine i Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare