Radomir Lazović i Marko Bastać
Radomir Lazović i Marko Bastać Foto:Milos Tesic/ATAImages; Antonio Ahel/ATAImages

Pregovori između dve opozicione liste o formiranju većine na Starom gradu “Biramo Stari grad” i “Čuvari Starog grada” gotovo da su propali, jer Marko Bastać nije odgovorio na predlog koalicije “Biramo Stari grad” o saradnji. Zbog toga se nameće pitanje da li će se Bastać ipak prikloniti Srpskoj naprednoj stranci i tako im omogućiti da zadrže vlast u toj beogradskoj opštini?

Više od dve nedelje nije poznato ko će formirati većinu na beogradskoj opštini Stari grad. Rezultati izbora pokazali su da dve opozicione liste “Biramo Stari grad” i “Čuvari Starog grada” imaju dovoljan broj mandata da formiraju vlast, te da je moguće da će Srpska napredna stranka u toj opštini otići u opoziciju.

Međutim, sve je izvesnije da se to neće desiti, jer su po svemu sudeći pregovori između dve opozicione liste propali.

PROČITAJTE JOŠ:

Zašto su pregovori propali?

Nakon nekoliko razgovora koji su obavljeni između dve opozicione liste, prošle nedelje lista “Biramo Stari grad” odlučila je da uputi zvaničan predlog za saradnju i formiranje opozicione većine na opštini Stari grad. Uz upućen predlog dali su i rok do ponedeljka, odnosno juče, da se nosilac liste “Čuvari Starog grada” Marko Bastać izjasni o predlogu.

Bastać je još ranije u izjavi za N1 kazao da se on o predlogu neće izjasniti do ponedeljak, jer je „neozbiljno postavljati ulitmatume“.

„U ponedeljak neće dobiti odgovor. Prvo, nije korektno postavljati bilo kakve ultimatume, bilo kakve rokove. Prijateljski razgovaramo. Prijateljski smo imali prvi sastanak. Prijateljski je bio i ovaj drugi sastanak. Uopšte nema potrebe za bilo kakvim ultimatumima i rokovima kad možemo da radimo na rešenju“, rekao je Bastać.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Danas je Radomir Lazović nosilac liste “Biramo Stari grad” saopštio da zaista nisu dobili odgovor.

“Ukoliko postoji želja, ne vidimo nikakav razlog da se sa odlukom za saradnju i formiranje opozicione vlasti odugovlači, osim političkih kalkulacija i dogovaranja sa drugom stranom. Što se nas tiče, mi ćemo uvek biti otvoreni za dogovor za smenu SNS vlasti, ali u daljem odugovlačenju, razvlačenju i razvodnjavanju nećemo učestvovati”, rekao je Lazović.

Konferencija za novinare predstavnika koalicije „Biramo Stari grad“ o mogućnost formiranja opozicione vlasti nakon izbora održanih 2. juna Foto:Milos Tesic/ATAImages

On je za Novu rekao da lista čiji je nosilac više neće inicirati sastanke i da ukoliko Bastać bude želeo da se dogovore zna gde ih može naći.

Marko Bastać rekao je za Nova.rs da će opozicija ipak dobiti odgovor.

„Ja sam njima rekao (predstavnicima liste „Biramo Stari grad“) i u četvrak na sastanku i javno u petak da neće dobiti odgovor do ponedeljka, već da će dobiti odgovor do kraja ove nedelje. Rok koji je postavio Radomir Lazović je neki rok koji je on postavio, nije rok oko kog smo se usaglasili. Ne vidim da se bilo šta dogodilo drugačije“, rekao je Bastać.

Iako je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla da pretpostavim da je bilo razgovora između SNS-a i liste „Čuvari Starog grada“ Bastać kaže za Novu, da nije bilo razgovora.

„Jedini razgovori koji se vode su sa koalicijom „Biramo Stari grad“, dodaje on.

Upitan da li onda predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić loše pretpostavlja, Bastać kaže da ne može da komentariše tuđe izjave, te da bi to bilo neozbiljno.

Ivković: Moguće je da je Bastać već sklopio dogovor sa SNS

Politikolog Aleksandar Ivković objašnjava za Novu, da su za Bastaćevo ponašanje, odnosno odugovljačenje po pitanju formiranje vlasti na Starom gradu moguća dva objašnjenja.

“Prvi je da je Marko Bastać već sklopio dogovor sa SNS, pa mu treba neka vrsta alibija da odustane od saradnje sa opozicijom iz koalicije “Biramo Stari grad”. Drugi scenario je da je i dalje voljan da sarađuje sa opozicijom, ali ovim ponašanjem preti da ta saradnja nije zagarantovana, kako bi ojačao svoju pregovaračku poziciju i dobio što više u okviru koalicionog sporazuma.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

Dodaje da je ponuda od SNS-a za formiranje vlasti Bastaću, po svemu sudeći, otvorena sve vreme.

“I od predstavnika SNS (Šapić, Brnabić…) čuli smo komentare koji to indirektno potvrđuju. Sada je samo pitanje da li će Bastać tu ponudu prihvatiti. Ja se slažem sa komentarom opozicije da su Bastaćevi glasači većinom opozicioni i ne žele da SNS bude na vlasti na Starom gradu, tako da je zbog toga potreban alibi koji sam spomenuo, ukoliko se odluči da ide tim putem. Bastać će pretrpeti političku štetu ukoliko se uz pomoć SNS-a vrati na vlast u Starom gradu, ali tu je onda glavni faktor pitanje šta su njegove dugoročne političke ambicije i u kojoj meri planira da gradi samostalnu političku budućnost”, zaključuje Ivković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare