Protest, Rio Tinto, Nemačka ambasada, Beograd
Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/Shutterstock/Baloncici

Ambasada Nemačke odgovorila je danas za portal Nova.rs da "veoma ozbiljno" shvata zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu od iskopavanja litijuma.

Portal Nova.rs upitao je Ambasadu Nemačke o stavu o protestima koji se održavaju širom Srbije zbog najave iskopavanja litijuma u našoj zemlji, kao i postupanju srpskih državnih organa prema aktivistima koji su u prethodnom periodu bili hapšeni, a neki i osuđivani po kratkom postupku.

„Demonstracije održane proteklih nedelja pažljivo smo pratili. Mirni protesti i sloboda izražavanja su osnovna prava i deo procesa formiranja mišljenja u jednom demokratskom društvu. Kritičkim glasovima mora biti omogućeno da se čuju, bez straha od zastrašivanja“, odgovorila je Ambasada Nemačke za portal Nova.rs.

„Zabrinutost stanovništva Srbije u vezi sa rizicima po životnu sredinu shvatamo veoma ozbiljno. Važno je da se u projektima u Srbiji, kao i u planiranim projektima za dobijanje litijuma u Nemačkoj, poštuju strogi ekološki standardi. Nemačka je spremna da u tom kontekstu stavi na raspolaganje svoju ekspertizu“, dodaje se još u odgovoru.

Podsetimo, Memorandum o strateškom partnerstvu EU i Srbije u oblasti održivih sirovina potpisan je 19. jula u Beogradu u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Poslednjih mesec dana u brojnim mestima u Srbiji održani su protesti protiv projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto, ali i protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Aktivisti koji protestuju traže da država usvoji zakon o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

***
BONUS VIDEO – Litijum (ne)zvanična skupštinska tema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare