Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić obratio se predsednici Skupštine Ani Brnabić na današnjoj sednici parlamenta. U svom izlaganju, Aleksić je, između ostalog rekao i da je premijer Portugala svojevremeno uhapšen zbog primanja mita od Rio Tinta.

Sve događaje sa današnje sednice Skupštine Srbije pratite na našem BLOGU UŽIVO.

Aleksić je odgovorio na sedam pitanja koje je Ana Brnabić postavila opoziciji u vezi kopanja litijuma, a zatim joj je postavio svojih sedam pitanja.

PROČITAJTE JOŠ...

„Prvo, da li je tačno da je od 2012. do 2021. godine izdato 86 rešenja za istražne radnje ruda širom Srbije uključujući i litijum i to Aranđelovac, Blace, Rača, Rekvac , Šabac, Topola, Vranje… To je izdato za 12 kompanija, među njima i Rio Sava. Drugo pitanje, da li je tačno da ste 2015. promenili Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim ste opštinama i gradovima po Srbiji oduzeli mogućnost da mogu da se izjašnjavaju kada su u pitanju otvaranje rudnika i istražne radnje na njihovoj teritoriji? Da li je tačno da ste vi 2017. potpisali prvi Memorandum sa Rio Tintom i rekli da će to biti strateški pravac? Četvrto pitanje, 2022. godine odustali od rudnika litijuma, šta se u međuvremenu promenil“, rekaoAleksić i dodao:

„Sledeće, takođe ste rekli da je litijum bogom dan, a da li mislite da je plodno poljoprivredno zemljište bogom dano i da li milion hektara obradivog zemljišta koje je neobrađeno može da da veći prihod od rudnika litijuma? Da, može, ja ću vam reći. Imali biste milijardu evra više godišnje obrađujući zemlju koju nam je Bog dao. Nemojte da vrtite glavom, jer ono što obećavate od litijuma je 180 miliona evra godišnje. Skoro 300 miliona evra je izboz malina. Pritom, ne uništava ništa. Dalje, nikako da kažete đta dobijaju građani Srbije. Da li je to ovih 180 miliona evra? Znamo šta dobijaju stranci, a šta dobijaju građani osim jalovišta, deponije i rudarske kolonije. Pogotovu u situaciji kad su Kinezi napravili baterije na kuhinjsku so natrijum-jonske, kad vidimo da je Tojota donirala Olimpijadi automobile na vodonik. A mi pričamo o rudniku litijuma. O na kraju, govorili ste da Nemci to hoće da eksploatišu. Koliko sam shvatio, ne pada im na pamet da iz stena to eksploatišu i da vade litijum, osim onog iz geotermalnih voda. Konačno, pitanje za vas šta je sa tih famoznih 38.000 potpisa koje ste obećali na kolegijumu da ćete naći i staviti na dnevni red Predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Na krraju, da li ste čuli, gospođo Brnabić, da je u Portugalu uhapšen premijer zbog primanja mita od Rio Tinta„, zaključio je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare