Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je večeras blokadu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i tom prilikom je "pozvao sve da ne pribegavaju nasilju".

„Što se tiče Novog Sada, pozivam sve da niko nikom ne preti. Pozivam one profesore da ne govore novinarkama da su ružne, to je sramota za njih. Molim da ne prete Dinku Gruhonjiću, sve najgore mislim o njegovim izjavama, ali ću svim silama da štitim njegov fizički integritet i njegovo pravo na drugačije mišljenje. Ne postoji čovek koji gore misli o svakom slovu ili reči koje je taj čovek izgovorio“, rekao je predsednik Vučić na konferenciji za novinare.

„Sram ga bilo za Dinka Šakića. Ustaški zlikovac koji je poklao desetine hiljada Srba. Sram te bilo za to. To ne znači da neko sme da ugrožava njegov fizički integritet. Ovog profesora koji je vređao novinarke treba još više da bude sramota. Kaže on njoj da je mnogo ružna… Zamislite da ja nekom kažem da je ružan i debeo, a ja mnogo lep i zgodan“, dodao je on.

Podsetimo, juče je jedna grupa zauzela zgradu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koja zahteva da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz. Oni su zauzeli zgradu, nakon što su održali protest ispred ulaza u visokoobrazovnu ustanovu. Oni su vrata blokirali stolovima, stolicama, te su ih vezali lancima. Nije poznato koliko osoba je u zgradi fakulteta.

Dekanat Filozofskog fakulteta se oglasio povodom ovih dešavanja, navodeći da je zgrada okupirana. Rukovodstvo je izrazilo i sumnju da su svi među onima koji blokiraju uopšte i studenti.

Poručeno je da im je rad onemogućen, te su zatražili reakciju nadležnih institucija. Međutim, ona je, kako je rečeno, izostala.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Inače, danas je održan skup profesora i studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu zbog blokade ovog fakulteta, a za ponedeljak su najavili naredne korake.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš rekla je da je ovo nečuveni događaj u višedecenijskoj istoriji fakulteta.

Okupljeni su na kraju skupa mladima unutar fakulteta ostavili knjige „da ih prelistaju za vikend“, a koje se tiču slobode govora, mišljenja, autoritarnog i autoritativnog režima.

Inače, Dinko Gruhonjić je već danima na meti napada, kako pojedinaca koji mu šalju preteće poruke, tako i režimskih tabloida u kojima je jedna njegova izjava izvučena iz konteksta i predstavljena tako da on sebe poistovećuje sa ustaškim čuvarem logora Dinkom Šakićem.

Dinko Gruhonjić Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Raskrikavanje je nedavno objavilo članak u kome su preneli Dinkovu izjavu verodostojno i iz koje se vidi da to što tabloidi pišu nije tačno.

Ovo nije prvi put da Dinko Gruhonjić trpi napade i pretnje, a nije ni prvi put da mu se ispisuju preteći grafiti na ulazu u zgradu.

Takođe, gradonačelnik Novog Sada i naprednjak Milan Đurić podržao je danas studente i mladiće koji blokiraju Filozofski fakultet u Novom Sadu. On se u razgovoru za Dnevnik nije osvrtao na apele dekanice i profesora ovog Fakulteta da su u ovu ustanovu upali ljudi koji većinom ne studiraju na ovom Fakultetu, a pitanje je da li deo njih uopšte studira.

Opširnije o današnjoj konferenciji za novinare čitajte u našem lajv blogu.

***

BONUS VIDEO – Poruka Vučića Marku Đuriću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare