Foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN, Vesna Lalić/Nova.rs

Otmica studenta Akademije Srpske pravoslavne crkve Marka Žarkova, u koju je prema njegovim tvrdnjama umešan vladika Stefan Šarić, postala je tema i ruskih medija. Naime, portal Regnum je pod naslovom “Skandal u Srpskoj pravoslavnoj crkvi baca senku na posetu Putina”, objavio tekst u kojem ističe da će, u slučaju posete predsednika Rusije, njega dočekati vladika optužen za ovaj zločin.

U tekstu se navodi da je srpsko rukovodstvo i sveštenstvo SPC najavilo posetu predsednika Rusije Vladimira Putina za 20. oktobar. Kako prenosi ruski Regnum, njegovu dolazak je najavio vikar patatrijarha Irineja Stefan Šarić, kojeg je student Akdemije SPC Marko Žarkov optužio za otmicu.

“Tako je vladika Stefan, starešina Hrama Svetog Save, samo potvrdio ono o čemu je već ranije govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – da će njegov ruski kolega prisustvovati ceremoniji osvećenja Hrama u oktobru ove godine”, navodi se na sajtu Regnuma.

Pročitajte još...

Autor teksta dalje dodaje da je Hram Svetog Save najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, te da je izdvajanje ogromnih sredstva iz državnog budžeta za završetak njegove izgradnje “izazvalo burnu reakciju javnosti”.

“Najveću pometnju u poslednjih nekoliko meseci izazvala je otmica za koju je optužen patrijarhov vikar i starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić. Student Akademije SPC otužio ga je za organizaciju otmice i premlaćivanje. On je naveo za srpske medije da je vladika naredio da ga otmu i pretuku u februaru ove godine, a još ranije mu je ovaj episkop pretio ubistvom”, napominje se u tekstu Regnuma.

Autor teksta podseća da je sukob između vladike Stefana i studenta Akademije SPC nastao zbog devojke sa kojom su obojica imala blisku vezu.

“Student je naveo da je dva puta pokušao da dostavi dokumenta o otmici u Patrijaršiju, ali da oni nikada nisu stigli do patrijarha. Istovremeno, advokat studenta Božo Prelević smatra da slučaj pokušava da zataška ‘političar koji je dobio orden Svetog Save’. Podsetimo, jedan od vlasnika ordena je Aleksandar Vučić”, piše na sajtu Regnuma, dodajući da se patrijarh Irinej nije zvanično izjasnio o ovom slučaju.

Pročitajte još...

“Da li će Putina dočekati episkop otužen za otmicu i prebijanje čoveka? Patrijarh srpski Irinej zvanično nije komentarisao ovaj skandal, koji je tema srpskih medija već nekoliko nedelja. Javnosti se samo obratio episkop bački Irinej, član Sinoda, koji je izrazio nadu da će se “slučaj sa spomenutog studenta istražiti što pre i da će počinioci odgovarati pred zakonom”.

Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

Bonus video: Oteti student tvrdi da su Irineja sklonili iz Patrijaršije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare