Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Samo u poslednje tri i po godine iz državne kase za izgradnju Hrama Svetog Save uplaćeno je najmanje 43 miliona evra, a enormnim iznosima iz tekućih budžetskih rezervi država pomaže obnovu i drugih crkava i hramova SPC u Srbiji i van nje. Kada se na sve to dodaju i redovna godišnja izdvanja iz budžeta, koje se mere milionima, jasno je da građani Srbije, voljno ili ne, doniraju Crkvi ogromne sume novca. Sagovornici Nova.rs navode da na ovaj način vlast Aleksandra Vučića kupuje mir i tišinu oko Kosova.

Niko kao aktuelna vlast nije toliko pomagao Srpsku pravoslavnu crkvu u poslednjih 50 godine, hvalio se nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obilazeći radove na izgradnji Hrama Svetog Save. Upravo tom prilikom on je obelodanio da je samo u poslednje tri i po godine država za izgradnju Hrama izdvojila 43 miliona evra.

Ovaj enormni izdatak iz kase svih građana Srbije ne treba da iznenađuje, ako se uzmu u obzir visoke donacije koje se malo – malo doniraju SPC. Tako je početkom jula Vlada prvo donela odluku da iz budžetske rezerve isplati milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra za radove na Hramu Svetog Save, da bi potom nedelju dana kasnije za iste namene iz budžetskih rezervi izdvojila još 200 miliona dinara ili 1,7 miliona evra.

Hram Svetog Save
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odluka o najvećoj donaciji Crkvi doneta je u martu prošle godine, kada je Vlada odlučila da uplati 10 miliona evra za nastavak izgradnje Hrama Svetog Save.

Međutim, to je samo deo novca koji se iz budžeta Srbije izdvaja za Crkvu.

Za hramove u Švedskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, BiH…

Tako je na primer, Vlada u julu prošle godine odborila donaciju SPC od 59,1 milion dinara ili oko 500.000 evra i to radi obnove Hrama Svete Trojice u Mostaru.

Kako je preneo Insajder, početkom maja prošle godine iz budžeta uplaćena je i dotacija od 12 miliona dinara a radi pomoći za izgradnju manastira SPC u Švedskoj, a na istoj sednici odobrena je i uplata 18 miliona dinara Crkvi radi pomoći za završetak radova na Muzeju Eparhije budimske u Sentandreji, u Mađarskoj.

U istom mesecu na sednici Vlade odlučeno je da se sa oko 234.000 evra pomogne Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj i to zbog izvođenja radova na izgradnji i uređenju pravoslavnog hrama u Vrginmostu.

Foto: TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/

Vlada je velikodušne donacije SPC-u uplaćivala i tokom 2018. godine, kada joj je, kako je saopšteno, zbog „teške situacije“ iz budžetskih sredstava uplaćeno oko million evra.

Koliko se tačno kao redovna donacija uplaćuje Crkvi nije poznato, a prema istraživanju Insajdera, država je od 2002. do početka 2017. izdvojila oko 90 miliona evra za potrebe svih crkava i verskih zajednica, od čega je ubedljivo najviše dobila Srpska pravoslavna crkva.

Milo zanemario crkvu, Vučić neće

Dugogodišnji novinar Rojtersa i politički analitičar Jakša Šćekić navodi za Nova.rs da se ta velika izdvajanja za crkvu zapravo odnose na njenu kupovinu za ćutanje oko Kosova.

Jakša Šćekić Foto: N1

„Koliko je ona važna to nam je pokazalo i crnogorsko iskustvo. Jedina sila koja Vučiću može da napravi problem oko Kosova je SPC. Milo Đukanović je to zanemario i prošao je kako je prošao. Ovako Vučić zapravo kupuje mir i ćutanje popova, koji ionako ne plaćaju porez. Irinej je to prihvatio, prihvatili su i drugi. Svima to odgovara i svi imaju korist od toga“, zaključuje Šćekić.

Politikolog Vuk Velebit podseća da bi po Ustavu crkva trebalo da bude odvojena od države, ali ona „ne samo što nije odvojena od države, nego je jedna od najvećih političkih snaga u državi“.

„Uveren sam da zbog mira oko Kosova i izbegavanja kritika Vučiću zbog onog što radi oko KiM, dotacijama SPC se pravi mir. Najproblematičnije je to što je reč o novcu poreskih obveznika Srbije, a njih niko nije pitao da li žele da izdvajaju novac za crkvu ili bar u tolikoj meri“, kaže Velebit za Nova.rs.

Foto:N1; Vuk Velebit

On ističe da sve to pokazuje koliko je jaka uloga crkve u državi.

„Nije problematično ukoliko SPC ima jaku ulogu u društvu, ali jeste ukoliko ima jaku političku ulogu, a naročito ako vodi nazadnu politiku“, navodi Velebit.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare