Utisak: Mali poručuje da je blagajnik vlasti i da moraju da ga brane

Politika 10. okt. 202123:05 > 23:19
Podeli:
Olja Bećković, Ivan Ninić, Dragana Pećo i Andrej Ivanji Emisija Utisak nedelje
Olja Bećković, Ivan Ninić, Dragana Pećo i Andrej Ivanji Foto: Ivan Dinić/Nova S

U Srbiji, za razliku od Austrije, niko ne snosi odgovornost zbog afera i skandala, i dok bi se u nekim zemljama kada bi se pojavli Pandorini papiri time bavio tužilac, kod nas će to na osnovu višegodišnjeg iskustva kako funkcioniše naša država biti samo opravdana sumnja, ukazano je večeras u emisiji „Utisak nedelje“. U poslednjih 10 godina nema nijedne osuđujuće presude za neprijavljivanje imovine.

Gosti emisije „Utisak nedelje“ bili su advokat Ivan Ninić, novinarka KRIK-a Dragana Pećo i urednik Vremena Andrej Ivanji.

Komentarišući ponašanje ministra finansija Siniše Malog na konferenciji za novinare posle otkrića da je vlasnik 24 stana u Bugarskoj, Dragana Pećo iz KRIK-a kaže da je bilo sramota njegovog ponašanja.

„Mali je rekao kako mi lažemo, a nije se udostojio da da objašnjenje i argumente i objasni građanima kako je pokupovao te stanove“, rekla je ona, dodajući da je prilog RTS -a o Pandorinim papirima i KRIK-u bio sve samo ne izveštavanje.

„To je sa profesionalne strane pokušaj diskriminacije i spinovanja i tv prilozi se ne prave na takav način“, naglasila je Pećo, dodajući da je to bio prvi prilog o njima posle šest godina koliko postoje.

Dragana Pećo Emisija Utisak nedelje
Dragana Pećo Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ona je dodala da za razliku od 2015. godine kada je KRIK objavio da Mali ima dve ofšor kompanije tada im nisu bila dostupna dokumenta ko je vlasnik te dve firme, ali da je tek sada „Pandora papirima“ utvrđeno da je on stajao iza of-šor firmi koju su obavile transakciju kupovine stanova.

Pećo je dodala da to nisu potpisi za koje je Mali tvrdio da je bugarski grafolog dokazao da su lažni.

Kada je reč o Nikoli Petroviću, kumu Aleksandra Vučića, koji se pored Malog našao u „Pandorinim papirima“, ona je dodala da je bio punomoćnik za ofšor firmu osnovnanu 1998. godine.

„Tu je interesantno što se u medijima pojavio taj podatak, koji je bio u pitanjima koja smo mu prosledili. Neko je imao, najverovatnije Dragan J. Vučićević, drugi Petrovićev kum, uvid u tu prepisku. Mi smo objavili podatke koji se odnose na firmu iz 2016. godine kada je Petrović bio javni funkcioner, odnosno direktor  Elektromreže Srbije. On kao direktor tada tajno otvara ofšor firmu u Švajcarskoj i to nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije“, kaže Pećo.

Upitan šta je tu krivično delo, advokat Ivan Ninić je rekao da je Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da pokrene postupak da li postoji neko neslaganje između onoga što je Petrović prijavio od svoje imovine sa tekstom KRIK-a, da li ima nekih odstupanja i onda podnese prijavu.

„Od 2010. godine su funkcioneri u obavezi da prijavljuju imovinu i prihode. Problem je što Tužilaštvo za organizovani kriminal i Agencija za borbu protiv korupcije ćute“, rekao je Ninić.

Ivan Ninić Emisija Utisak nedelje
Ivan Ninić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Poslednjih 10 godina nemamo nijednu osuđujuću presudu za neprijavljivanje imovine“, rekao je Ninić, dodajući da nas pasivnost Agencije i njeno ignorisanje sprečava da saznamo da li ta Petrovićeva firma ima neku konekciju sa poslovima u Srbiji, sa Elektromrežom i da li je taj poduhvat Nikole Petrovića plod neke saradnje koja  je sakrivena od javnosti.

Kada je Mali u pitanju,  Ninić smatra da je on u svojim medijskim nastupima, verovatno želeo da poruči da je „blagajnik i računovođa“ predstavnika vlasti i da državno rukovodstvo treba uz njega da ostane, ocenio je Ninić

„To može da bude poruka lideru – ja sam do sada bio tvoj računovođa, tvoj blagajnik i sada je red da ti budeš uz mene i zato ćute institucije“, istakao je on.

Urednik Vremena Andrej Ivanji je rekao da ga pokušaji državnog rukovodstva da odbrani Malog u vezi „Pandorinih papira“ podseća na taatar apsurda, sumanute monologe i dijaloge i iracioanlne situacije.

Andrej Ivanji Emisija Utisak nedelje
Andrej Ivanji Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Imam utisak da se ovde vrlo planski i antidržavnom politikom teži uništavanje države i da nam predstavi nešto kao nova normalnost sa kojom treba da se suočimo. Sve je tu dokumentovano, a kada god dođemo do druge strane nailazimo na zidove, medije koji spektakularno brane vlast, na partijski aparat koji sinhronizovano ponavlja da neko hoće da uništi Vučića, a ako to ne uspe ide se direktno na likvidaciju. To je toliko apsurdno. Ni posle ovog svega se ništa neće desiti. To je naše iskustvo kako funkcioniše naša država“, zaključio je Ivanji.

BONUS VIDEO: NewsMaxAdria – Pregled dana – 10.10.2021.

 

 

Komentari

Vaš komentar