Foto: Privatna arhiva

Humanitarni bazar za devojčicu Minju Matić, koja sa nepunih godinu dana boluje od spinalne mišićne atrofije, organizuje se u nedelju, 6. septembra, u naselju Dunavski cvet u Krnjači.

Bazar počinje u 18.00 časova kod fontane između ulica Danka Popovića i Bruske, a sav prihod od kupovine najrazličitijih proizvoda biće namenjen za Minjino lečenje.

Na Instagram profilu @humanitarnibazardunavskicvet oglašavaju se svi koji žele da pomognu, pa tako vlasnici ugostiteljskih objekata, privatnih radnji, kozmetičkih salona nude svoje usluge kao vrstu donacije za lečenje male Minje.

 

Mala Minja, kako je Nova.rs već pisala, ima česte respiratorne infekcije i sklona je prehladama, pošto njoj pluća nisu razvijena.

„To se se, inače, često dešava kada je reč o spinalnoj mišićnoj atrofiji. Nijedna prehlada je ne zaobilazi, a tada odbija da jede jako dugo i brzo smrša. Česti su i šlajm i temperatura. Koristimo aparate za iskašljavanje, svakodnevno izvlačimo sekret iz pluća, jer bez toga ne može. Tonus mišića pokušavamo da održavamo vežbicama. Ona uopšte nema reflekse u nogama”, ispričala je za Nova.rs njena majka Živka.

Devojčica u oktobru treba da napuni godinu dana. Za Minjinu bolest Srbija je čula i sa njome se upoznala proteklih meseci kada je sakupljan novac za malu Sofiju Markuljević – 2,4 miliona dolara neophodnih za najskupljii lek na svetu Zolgensma i troškove lečenja. Isti lek potreban je i Minji i može da joj spase život.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare