Sofija Markuljevic
Sofija Markuljević Foto:Facebook/Za Sofijin prvi korak

Mala Sofija Markuljević, za čije lečenje od spinalne mišićne atrofije je cela Srbija sakupljala novac, stigla je u Los Anđeles, gde će početi njena terapija i lečenje za koje je bilo potrebno čak 2,4 miliona dolara.

„Sofija je upravo stigla u LA! Hvala svima sto ste i dalje uz nas…“, poruka je Sofijine porodice.

Humanitarna akcija je trajala četiri meseca, a cilj je bio da se obezbede srdstva koja će sofiji dati šansu za život i za njen prvi korak. Jednogodišnja Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije – retke, teške i u velikom broju slučajeva smrtonosne bolesti, zbog koje ne može čak ni da samostalno drži glavicu, ni da se kreće. Njena jedina nada je da primi dozu leka  Zolgensma – a glavna prepreka na tom putu bio je novac koji je trebalo obezbediti za najskuplji lek na svetu , Zolgensma, koji  košta čak 2,1 milion dolara. Još 300.000 dolara trebalo je sakupiti za troškove bolničkog lečenja.

Sofijini roditelji su 30. jula objavili da je sakupljen sav neophodan novac. A danas je na fejsbuk stranici „Za Sofijin prvi korak“ objavljeno da su stigli u bolnicu u Los Anđelesu, gde i zvanično počinje bitka za Sofijino koračanje i normalan život.

Sudbina male Sofije dirnula je desetine hiljada ljudi, od građana koji su slali SMS i uplaćivali novac za račun porodice preko čuvenog fudbalera Kristijana Ronalda do ljubitelja motora koji su svoje ljubimce oglašavali na prodaju da bi platili lek za Sofiju do prodavaca lubenica koji su svaku slatku voćku naplaćivali – SMS-om za Sofiju.

Sofija nije jedina. Prema podacima udruženja SMA Srbija od spinalne mišićne atrofije u Srbiji boluje oko 100 ljudi, a ukupno šestoro dece zadovoljava kriterijum da je mlađe od dve godine i ima šansu da dobije lek Zolgensma.

Nakon uspešne akcije za Sofiju, u Srbiji su u toku još dve kampanje za sakupljanje novca za lek Zolgensma.

Sat otkucava za Lanu i Minju.

 

Minja Matic
Minja Matić Foto:Budi human

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare