ilustracija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock

Zatvorenik Stanimir B. (74), koji je služio kaznu zatvora od 30 dana u u Padinskoj Skeli zbog bacanje petardi, preminuo je nakon višednevnog mučenje koje je preživeo u zatvoru. Za stravični slučaj saznalo se tek nakon mesec dana i to nakon što su mediji o njemu izveštavali, a jezivi detalji zlostavljanja potresli su javnost u Srbiji.

I dok nadležni ispituju sve okolnosti ovog slučaja, postavlja se pitanje kako zaposleni u zatvoru nisu primetili šta se događa unutar zidina, kao i to da je jedan zatvorenik danima stravično zlostavljan.

Kako je naš portal pisao, Stanimir je umro 4. februara ove godine u zatvoru u Padinskoj Skeli, od posledica višednevnog mučenja, prebijanja i silovanja drškom metle. Za stravičan slučaj osumnjičeni su cimeri preminulog čoveka, Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), koji su saslušani u tužilaštvu 14. marta.

Srećko S. branio ćutanjem, a druga dvojica osumnjičenih su iznela svoju odbranu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Rezultati obdukcije, kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, pokazali su da su preminulom zatvoreniku drškom metle nanete teške telesne povrede unutrašnjih organa i da je imao unutrašnje krvarenje zbog čega je podlegao povredama.

„Sumnja se da su oni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali, pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene. Svakodnevno su ga šamarali, tukli nogama i rukama u predelu glave i tela, a jednom prilikom ga je Dalibor P, kako se sumnja, kolenom udario po telu i rebrima, dok ga je drugom prilikom seksualno zlostavljao drškom od metle“, piše u saopštenju tužilaštva.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nesrećni čovek je pokušavao da prijavi slučaj, a napadači su tada primenjivali stravične metode zlostavljanja u nameri da ga ućutkaju.

Prema navodima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, osumnjičeni Saša S. ga je, kako se sumnja, terao da pije njegovu mokraću iz šolje za kafu, dok mu je Srećko S. peškirom izvlačio jezik iz usta kako bi ga onemogućio da se požali komandirima na zlostavljanje i ponižavanje koje trpi.

Pročitajte još:

Preminuli S. B. zlostavljanje nije prijavio nadležnima jer je strahovao šta ga može sačekati. On je čak zbog povreda koje je zadobio i pregledan, međutim nije otkrio odakle mu iste jer je bio u strahu za život.

Ipak, monstrumi su ga nakon toga ponovo mučili. Odveli su ga u kupatilo gde su ga polivali hladnom vodom.

Stanimiru se sutradan stanje znatno pogoršalo, pa je usled zadobijenih povreda, gubitka veće količine krvi i poremećaja disanja i cirkulacije zbog obostranih preloma rebara i grudne kosti i nastupelih komplikacija preminuo.

Disciplinski postupci

Ono što je nesvakidašnje jeste zbog čega Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nije odmah obavestila javnost o slučaju i to kada se dogodio.

Nakon što se pojavio u medijima, iz Uprave su saopštili da su pokrenuli disciplinske postupke protiv sedam službenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu, u Padinskoj Skeli, zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ovi službenici nisu obavestili pretpostavljene o vanrednom događaju u kojem su učestvovala četvorica prekršajno kažnjenih lica za koja se sumnja da su naneli povrede prekršajno kažnjenom licu B.S. od kojih je B.S. preminuo 4. februara“, navodi se u saopštenju.

Ipak, u saopštenju se ne navodi zbog čega mesec dana nisu izvestili javnost o ovakvom događaju.

Osuđen zbog bacanja petarde

Kako je naš portal pisao, sve je počelo kada je Stanimir sa terase stana u kome je živeo u jednom beogradskom prigradskom naselju bacio petardu oko 13 časova, 31. decembra 2020. godine. I možda bi sve prošlo drugačije da petarda nije pala pored ljudi koji su šetali bebu i preplašila ih. O svemu je obaveštena policija koja je utvrdila o čemu se radi i ko je bacio petardu.

Foto: Zoran Lončarević

Stanimir se u početku branio da je petardu bacio njegov unuk, ali je kasnije ipak priznao krivicu za prekršaj iz oblasti javnog reda i mira. Prvo je kažnjen sa 10.000 dinara, ali se MUP žalio na presudu i na novom suđenju Stanimiru je određena globa od 30.000 dinara. Na kraju je Stanimir završio u zatvoru i to u Padinskoj Skeli, zajedno sa drugim prekršajcima, jer nije platio kaznu.

VIDEO: Zaplena droge u Beogradu: Uhapšen diler koji je u zakopanom buretu krio skoro kilogram heroina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare