Foto:Screenshot/TV Prva

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas prilikom gostovanja na televiziji "Prva" da je pronađen snimač parametara leta palog MIG-21, u kojem su stradala dvojica pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO Vojske Srbije.

„Svi materijalni dokazi su prikupljeni, pronađen je snimač parametara leta koji se sada iščitava i videće se šta je zabeležio“, rekao je Vulin gostujući na TV Prva.

Pročitajte još...

Ministar Vulin je rekao prilikom gostovanja da je čitač parametara u dobrom stanju i objasnio da je to vrsta crne kutije, na osnovu koje će se videti na kojoj visini je avion leteo i kojom brzinom.

„Vojne komisije su završile sa radom, to znači da su svi materijalni dokazi skupljeni. Pronađen je snimač parametara koji se sada iščitava“, izjavio je Vulin i dodao da se taj snimač razlikuje od crne kutije koja snima i razgovore.

Istakao je i da će postupak trajati mnogo kraće od nekoliko nedelja, ali kako ističe to je samo njegovo mišljenje.

„Niko komisije ne može da natera da rade brže, one su u potpunosti samostalne. Tužilaštvo je to koje će da obavesti javnost o uzrocima nesreće. Ne može vojska da sprovodi postupak, mi smo tu da prikupimo dokaze“, kaže Vulin.

Foto: Zvornikdanas.com

Još uvek nema objašnjenja zbog čega se piloti nisu katapultirali.

„Pilot ima mogućnost katapultiranja. O tome odluku dolazi onaj koji komanduje letelicu i on se prvi katapultira. Zatim u kratkom razmaku i drugi se katapultira kako se ne bi sudarili. To će reći struka, mi ćemo izaći sa tim“,

Vulin nije odgovorio na pitanje da li je bilo predviđeno letenje u tom rejonu.

„Time bih ugrozio istragu“, izjavio je i dodao kako se plan jasno zna i da „niko nikoga nije menjao“.

Foto: Zvornikdanas.com

Ministar Vulin se tokom gostovanja dotakao i teme obustavljanja vojnih vežbi Vojske Srbije u narednih šest meseci.

„Smatram da se ovim pokazalo najgore lice EU i da ona politiku ucena smatra legitimnom. Mi smo time sačuvali vojnu neutralnost. Da smo obustavili vežbe sa Belorusijom, a nastavili sa SAD i Rusijim iz toga proizilazi da je Belorusija loš momak“, naveo je on i dodao da će se nakon tog perioda odlučivati o tome da li će se nastaviti sa prekidom vežbi ili će one ponovo početi.

Vulin je ponovo izjavio saučešće porodici nastradalih pilota, rekavši da je obišao porodice poginulih.

„Nema reči utehe, kada izgubite tako mlade i drage ljude. Ovo je strašan udarac za celu Vojsku Srbije i za celu zemlju. Kada izgubite jedan ljudski život to je tragedija, kada izgubite dva pilota, dva oficira, dva pripadnika vojske, to je tragedija koju ne osećaju samo njihove porodice, koje su naravno najviše pogođene, već čitava zemlja i nacija. To su ljudi koji su posvetili svoje živote tome da mi budemo bezbedni“, rekao je Vulin.

Podsetimo, piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Pročitajte još...


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar