Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Pripadnici kriminalne grupe "vračarci", na čelu sa Nikolom Džonijem Vušovićem, pokušali su da ubiju svog dojučerašnjeg kolegu iz klana Strahinju Savića jer su sumnjali da je počeo da sarađuje sa policijom tokom boravka u zatvoru u Crnoj Gori. U osmišljavanju ove zavere pomogao im je vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, Nabavili su otrov cijanid u Bugarskoj, koji su potom sipali u vruće pečenje, a potom su Stojanovićevu sestru naterali da mu odnese u zatvor.

Kako se navodi u optužnici u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, grupa je nameravala da ubije svog dojučerašnjeg saradnika Strahinju Savića koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori zbog sumnje da je učestvovao u pripremi ubistva Budvanina Marka Ljubiše Kana, navodnog pripadnika „škaljarskog klana“. Grupa je, prema optužbama, imala saznanja da je Savić crnogorskoj policiji dao svoj „Skaj“ telefon, te da im otkriva planove i način rada kriminalne grupe.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Zbog toga su, kako se navodi u optužnici, u periodu od 22. januara 2021. godine do 24. januara 2021. primenili silu prema oštećenoj J. S, rođenoj sestri Strahinje Savića, želeći da preko nje utiču na Savića da otkaže advokata koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti i angažuje onog kog mu kriminalna grupa nametne, te da prestane da sarađuje sa policijom u Crnoj Gori.

Smrtonosno pečenje

U periodu dok su vršili stravične pritiske na nesrećnu ženu, osmislili su i plan za ubistvo Strahinje Savića. Naime, njegovoj sestri J. S. su u tom periodu, prema navodima optužnice, dali „Skaj“ telefon putem kog su komunicirali. Potom Vušović nalaže da se u Crnoj Gori pronađe osoba koja će joj dati paket u kom je otrovna hrana, a koji će ona odneti bratu u zatvor. Jedan od pripadnika grupe saznao je da Savić voli da jede pečenje, pa su odlučili da mu u to jelo ubace otrov.

Prema navodima optužnice, „vračarci“ su u Bugarskoj nabavili cijanid putem NN osobe koju je angažovao vođa „kavčana“ Zvicer. Pripadnik grupe Danilo Tešić stavio je u svako isečeno parče mesa otrov, a 25. februara 2021. godine predaje taj paket oštećenoj J. S. koji je ona odnela i predala u zatvorske prostorije u Bjelom Polju za svog brata Strahinju Savića, bez saznanja da se u pečenju koji predaje nalazi otrov.

Ilustracija Foto:ministarstvo pravde

Plan propao jer se pečenje ohladilo

Imajući u vidu da je vreme prolazilo, a povratna vest iz Crne Gore o smrti zatvorenika u zatvoru nije stigla, okrivljeni „vračarci“ počeli su da sumnjaju da se njihov plan izjalovio. Zaključili su, kako se navodi u optužnici, da je mogući razlog to što je meso bilo toplo, te da je zbog toga otrov izgubio dejstvo, što је Vušović proverio, a NN osoba iz Crne Gore mu potvrdila.

„Škaljarca“nišanili u Budvi

Podsetimo, Strahinja Savić nalazi se u Crnoj Gori u zatvoru gde je optužen da je učestvovao u organizovanju ubistva Marka Ljubiše Kana, navodnog visokorangiranog pripadnika „škaljarskog klana“. Pored Savića, na optužnici se nalazi i Kraljevčanin Lazar Ilić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bekstvu.

U optužnici se navodi da je delovanje organizacije bilo planirano na neodređeno vreme, u međunarodnim razmerama, uz primenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline. Zadatak Ilića bio je da ispali smrtnosni hitac u Marka Ljubišu Kana dok je zaduženje Savića bilo da prati i opservira kretanje mete ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.

Foto: MUP Srbije

Zvicer i „vračarci“

Na najnovijoj optužnici protiv kriminalne grupe „vračarci“ našli su se Nikola Vušović, Radoje Zvicer, Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Aleksandar Milošević, Nikola Milenković, Ognjen Drašković, Danilo Tešić, Bojan Šotra, Aleksandra Čović, Bogdan Dimitrijević, Dejan Rutalj, a na teret im se stravlja da su kao organizovana grupa čiji su predvodnici Zvicer i Vušović imali za cilj vršenje krivičnih dela teško ubistvo, neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i oružja i druga teška dela.

Bonus video: Hapšenje odgovornih lica za potonuće splava Kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar