Foto:MUP Srbije; Goran Srdanov/Nova.rs

Pripadnici organizovane kriminalne grupe "vračarci", koje su predvodili Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i Uroš Piperski, planirali su da ubiju Miloš Nilovića zvanog Runjo u kafiću "Le petit bistro" na Vračaru i za tu likvidaciju bili su spremni da izdvoje čak 150.000 evra, navodi se u optužnici u koju je portal Nova.rs ekskluzivno imao uvid. Kako bi znali gde se u svakom trenutku nalazi, podvalili su osobi iz Nilovićevog bliskog okruženja blindirani automobil sa ugrađenim GPS lokatorom.

Kada je sredinom 2020. godine u baštu kafića „Le petit bistro“ na Vračaru ušetao naoružani muškarac sa maskom na licu, tražeći očigledno gosta kafića kog namerava da upuca, velika prašina podigla se u javnosti posebno imajući u vidu jer se sve dogodilo usred dana, na prilično prometnom mestu. Ubrzo je u iznajmljenom stanu u Nebojšinoj ulici uhapšen crnogorski državljanin Miloš Miljanović, a zaplenjeni su maska i oružje i on je nakon toga osuđen pred Višim sudom u Beogradu na četiri godine zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

Ipak, dve godine kasnije, podignuta je optužnica protiv organizovane kriminalne grupe „vračarci“ koja se, pored ostalog, tereti za tri ubistva i pet pokušaja ubistva, među kojima je i incident koji se dogodio u kafiću „Le petit bistro“. Tužilaštvo sada pokušava da dokaže, zahvaljujući mahom dokazima sa Skaj aplikacije, da su „vračarci“ po nalogu Nikole Vušovića nameravali da ubiju Miloš Nilovića zvanog Runjo koji je kobnog dana u bašti kafića sedeo sa prijateljima.

Na snimku koji se pojavio u medijima vidi se i grupa mladića u čijem društvu je i Nilović kako beže i kriju se od pucača koji očigledno nekoga traži.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

U optužnici se otkriva da je Vušović pripadnicima svoje grupe naredio da ubiju Vušovića i da je za tu likvidaciju spreman da izdvoji čak 150.000 evra!

Da je Vušović naredio svojim ljudima da likvidiraju Nilovića proizilazi iz Skaj prepiske koju je imao sa drugim članovima svog klana koje je angažovao – Nedeljka Todorovića, Radivoja Jovanovića i Iva Bukljaša.

Uloga Todorovića, prema navodima optužnice u koju smo imali uvid, bila je da prati Nilovića, upozna njegove navike, sazna koji automobil koristi, sa kim se druži i u kojim ugostiteljskim lokalima boravi, Jovanović je trebalo da pronađe pucača (Miloša Miljanovića), a Bukljaš da obezbedi oružje drugim članovima grupe, obezbedio je fotografije Nilovićevih saradnika radi lakšeg prepoznavanja i pronalaženja.

Takođe, Vušović je svojim ljudima naložio i da iznajme stan u neposrednoj blizini ovog kafića, a potom i još jedan za slučaj da je potrebno da se Miljanović skloni od policije. Nakon što Crnogorac nije uspeo da upuca Nilovića kobnog dana, kako se navodi u optužnici, Vušović mu je isplatio nekoliko hiljada evra i angažovao advokata za njegovu odbranu i platio njegovo zastupanje u postupku.

Odale ih Skaj poruke

Celu akciju grupa je planirala putem „Skaj“ aplikacije, pa tako Vušović šalje Todoroviću 7. marta 2020. godine poruku u kojoj ga pita da li hoće da „rade jednog“ u Beogradu, da mu pomogne oko lociranja i da će njegovi da urade ostale. Objašnjava mu da ima jedan kafić, da jedno vreme u njega nisu dolazili, ali da se ponovo pojavljuju i da su u pitanju „škaljarci“, te da „pecaju onog Runju ili Baneta“, odnosno „koji prvi naleti“. Objašnjava mu da treba da osmatra kafić i javi ako dolaze ovi „indijanci“.

Potom 18. i 19. marta 2020. godine Vušović šalje fotografije okrivljenom Todoroviću na kojima se nalaze Nilović i Branislav Miranović i kaže mu da je prvi Runjo, a zadnji Bane, a da su preostale osobe sa slike Vojkan i Koske.

Miloš Nilović, Foto: Facebook

Upućuje ga potom u detalje iz Nilovićevog privatnog života, sa kim ima dete, gde je ta osoba živela, da se „sklonio“ kada je ubije Vladimir Popović Pop ali da se ponovo vratio.

Objašnjava mu da je u jednoj ulici na Vračaru Nilović viđen kako ulazi u zgradu sa kesama iz prodavnice i šalje mu fotografije na kojima se vidi garaža. Dalje navodi da bi u garaži trebalo da se nalaze blindirani automobil „audi A8“ i BMW 5, oba crna vozila i da nekako moraju ući u tu garažu, priča mu kojim automobilom dovoze Nilovića, upućuje kako ga može osmatrati kao „običan gost“ u kafiću u kom ovaj sedi i slično.

Već izbegao metak

Inače, Nilović je odranije poznat istražnim orgnaima, a 1. decembra 2018. godine našao se u fokusu javnosti pošto je praktično izbegao metak u kafiću na Zvezdari. Kobnog dana, Nilović je sedeo za stolom sa vlasnikom „Havane“ Vladimirom Popovićem zvanim Pop, kada su napadači upali u lokal.

Dvojica maskiranih ubica izrešetale su tog dana vlasnika „Havane“, dok je Nilović uspeo da se spase tako što se sakrio iza šanka kafića.

Hapšenje osumnjičenih pripadnika škaljarskog klana u restoranu „Durmitor“ 2017. godine. Foto: MUP Srbije

Pored toga, Nilović je hapšen 1. juna 2017. godine, sa još devet osoba u velikoj akciji policije u poznatom prestoničkom restoranu „Durmitor“ na Novom Beogradu. U „Durmitoru“ su tada pronađena dva pištolja, a pomenuta grupa muškaraca, u kojoj je bio i Nilović, dovodila se u vezu sa ozloglašenim „škaljarskim klanom“. Nilović je kasnije oslobođen. Pre hapšenja u „Durmitoru“, Nilovićevo ime se pominjalo i u crnogorskim medijima, odakle je rodom. On je 2016. godine priveden na informativni razgovor u Budvi, nakon kog mu je „boravak otkazan“, odnosno deportovan je i od tada više ne može ući u Crnu Goru.

Inače, o Niloviću se govorkalo i kao o bliskom saradniku Luke Bojovića i Filipa Koraća, a svojevremeno ga je pred sudom zastupao ubijeni advokat Dragoslav Miša Ognjanović.

Bonus video: Suđenje Šariću za ubistvo Joksovića: Još bez konačne odluke o skaj porukama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar