Foto:Foto: detective-info.com.ua; MUP Srbija

Rat između škaljarskog i kavačkog klana traje više od pet godina, a u njemu je do sada ubijeno više od 50 osoba. Nekolicina pripadnika ovih kriminalnih grupa se nalazi iza rešetaka, uglavnom u crnogorskom "Spužu", a oni glavni su - na slobodi. Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić pušten je "napolje" krajem jula, a vođe suparničke grupe, Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan se takođe šetaju kao "ptice na grani". Njihova sloboda, smatraju upućeni, znači jedno - siguran nastavak krvavog kokainskog rata koji će se voditi do istrebljenja.

Goran Radoman, Foto: MUP

Rat je počeo 2014. godine, a sve do tada su ova dva klana bila jedan – Kotorski klan. Međutim, iz stana u Valensiji, koji je pripadao Goranu Radomanu, nestalo je 200 kilograma kokaina. Radoman je navodno u tom trenutku bio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajke, a kada je izašao je zatekao tu drogu koju je prisvojio.

Tada je sve počelo…

Prvi je ubijen upravo Radoman. Likvidacija se dogodila 2015. godine na ulazu u njegovu zgradu. Kotorski klan se tada podelio na dva dela – škaljarski i kavački.

Slobodan Kašćelan, vođa kavčana, uhapšen je u decembru 2018. godine u Pragu, pa je pušten na slobodu u decembru 2019. godine. Tada je položio jemstvo od pola miliona evra. Njega je tada u iznajmljenom stanu u Pragu uhapsila Specijalna jedinica policije Češke po poternici Interpola koja je za njim raspisana u februaru 2017. godine. On je optužen da je 2010. godine organizovao kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom drogom, pranjem novca, iznudom, zelenašenjem i drugim krivičnim delima. Osim toga, Kašćelana je crnogorska policija tražila i zbog postupka koji se protiv njega vodio zbog sumnje da je pokušao da ubije Igora Markovića u Prčnju 2010. godine. U ovom postupku obojica su bila osuđena na po dve i po godine jer su pucali jedan na drugog, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu krajem 2015. godine i naložio novo suđenje.

Kašćelan je ponovo uhapšen pre nekoliko dana zbog pretnji Branku Radonjiću. Navodno mu je rekao da će sina da mu obesi za noge, ako ovaj nastavi da ga pominje. Izvor iz istrage ispričao je da se, prolazeći automobilom pored Radonjića, zaustavio i uputio mu te pretnje. Uhapšen je, ali je ubrzo uz kauciju pušten.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Potom, krajem jula 2020. godine, vođa škaljaraca Jovan Vukotić, koji je uhapšen u Turskoj 2018. godine, pušten je na slobodu jer tužilaštvo nije dovršilo optužnicu protiv njega u granicama propisanim zakonom. Vukotić je bio optužen za pokušaj ubistva i ilegalno posedovanje oružja i eksplozivnih materijala. Prethodno je u Srbiji služio kaznu od 15 meseci zbog korišćenja falsifikovanog pasoša. Pre nekoliko dana, Vukotić je postao i prvi slobodni vođa klana koji može potpuno bez ograničenja da se kreće, van granica Crne Gore. U prevodu – rat i borba za prevlast vođa klanova koji su ujedno i „pokretne mete“, se nastavlja kao i do sada po celoj Evropi i šire.

Radoje Zvicer, Foto: detective-info.com.ua

Kada je reč o Radoju Zviceru, drugom vođi kavačkog klana, on se nakon pokušaja atentata na njega, i dalje nalazi u Ukrajini sa ženom Tamarom. Ukrajinsko tužilaštvo je u saradnji s policijom pokrenulo finansijsku istragu protiv njega i njegove supruge zbog sumnje da su nelegalno zarađeni novac ubacili u legalne tokove. Sumnja se da su Zvicerovi pare stečene kriminalom prali preko restorana koji poseduju u Poltavi u Ukrajini. Zvicer je, nakon što je preživeo pokušaj likvidacije 23. maja, stalno pod lupom ukrajinskih istražitelja, ali je i dalje na slobodi. On već nekoliko godina s porodicom živi u luksuznoj četvrti u Kijevu. Vodi naizgled miran i povučen život. Živi u naselju Lipki, u stambenom kompleksu zatvorenog tipa sa čak tri rampe i obezbeđenjem. U tom naselju kvadrat košta između 10.000 i 15.000 evra, a stanove uglavnom iznajmljuju gruzijski mafijaši.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare