Foto: Nova.rs, Čitalac Nova.rs

Sedam osoba je lakše povređeno u utorak prilikom urušavanja plafona pijace “Stari Merkator” na Novom Beogradu, a istog dana zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je pomoć za oštećene. Pomenuto obećanja nesumnjivo je podsetilo na niz ranijih koje je zamenik gradonačelnika dao građanima, poput onih iz Vidovdanske, a koja do danas nisu ispunjena.

I dok se ispituje pod kojim se okolnostima dogodilo urušavanje plafona, kao i ko je za to odgovoran, Vesić je povređenima rekao da će im gradsko preduzeće „Gradska pijaca“ platiti odštetu, a ovakav scenario javnost Srbije je dosad u nekoliko navrata imala prilike da vidi.

Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Proteklih godina bilo je čak nekoliko identičnih slučajeva kada su gradske vlasti obećavale pomoć ugroženim građanima, a koja do danas nije realizovana. Možda najbolji primer toga jeste slučaj urušavanja zgrade u Vidovdanskoj, do kojeg je došlo zbog bahatog investitora koji je gradio na susednoj parceli.

Pročitajte još:

Rušenje je uznemirilo srpsku javnost, stanari su ostali bez domova, a Vesić je obećao pomoć. Avgusta prošle godine izjavio je da će stanari dobiti nove stanove, na istoj lokaciji i u roku od godinu dana.

Tada su čak stanarima uručeni ključevi privremenih stanova i Vesić je obećao da ih “grad neće ostaviti na cedilu“.

Ipak, šest meseci od urušavanja, na pomenutom terenu nije došlo do promena. Nova urušavanja se svako malo dešavaju, a stanova nema na vidiku.

Ni stanari novobeogradske “televizorke” u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu, u kojoj je 21. marta 2020. izbio stravični požar u kome je nastradalo sedam osoba, nisu bolje prošli.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pomoć su dugo čekali, pojedini stanovi su zaista rekonstruisani, a kako stanari tvrde, radove su finansirali privatni donatori, a ne grad Beograd, koji je obećao.

Oni su ranije za medije isticali da građani ne smeju sami da rekonstrušu objekat, jer je zgrada vlasništvo svih stanara, dok sa druge – Grad Beograd nema obavezu da finansira izvođenja radova, jer je reč o privatnom vlasništvu – praktično ruke su im zavezane.

Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I dok pojedini građani čekaju pomoć od gradske vlasti, kako ona izgleda možda su najbolje videli na svojoj koži radnici u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu, koji je pre nekoliko meseci izgoreo.

Pojedini vlasnici su pomislili da bi grad bio voljan da im olakša, ali njihove molbe su odbijene, pa su tako u obavezi da porez nastave da plaćaju regularno, kao što bi to činili onda kada imaju prihode. Sem na vrata Poreske uprave, obratili su se i gradskoj opštini Novi Beograd za pomoć, međutim, ona je izostala, tvrdili su ranije radnici.

BONUS video: Urušavanje u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare