Pozar kineski trzni centar Novi Beograd
Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Vlasnici pojedinih lokala u Kineskom tržnom centru u Bloku 70, koji je 12. avgusta zahvatio veliki požar, pokušali su da zatraže od Poreske uprave da im, makar u periodu dok su njihovi lokali zatvoreni i ne donose im nikakve prihode, dozvole neku vrstu olakšica. Međutim, kako nezvanično saznaje portal Nova.rs, njihove molbe odbijene.

Požar u Kineskom tržnom centru jedan je od većih koji su se u glavnom gradu dogodili proteklih godina. Vatra je planula u večernjim satima, a na njenom obuzdavanju i gašenju radio je veliki broj vatrogasaca. Vatrena stihija je zahvatila krov tržnice i velikom brzinom se širila, a u jednom trenutku se obrušio i deo krova.

Sve ovo nemo su posmatrali vlasnici lokala koji se nalaze na spratu. Dok su njihove kolege iz prizemlja žurile da pokupe robu koja se može spasiti, oni nisu imali izbora već da stoje i gledaju kako imovina nestaje pred očima. Danas, četiri meseca kasnije, isti ti ljudi ne znaju kako je došlo do požara. Srećom, svi su odmah evakuisani i nije bilo povređenih, ali materijalna šteta koju su pretrpeli prilično je bila snažan udarac za njihove budžete.

Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dok traju pregovori oko toga šta se može dalje uraditi kako bi se što pre vratili svojim svakodnevnicama, pojedini vlasnici, vodeći se logikom da u ovom trenutku ni na koji način ne prihoduju od svog poslovanja, pomislili su da bi, makar za period dok ne stanu na noge, mogli biti olakšani porezom, pa su tako zakucali na vrata Poreske uprave.

Međutim, njihove molbe su odbijene, pa su tako u obavezi da porez nastave da plaćaju regularno, kao što bi to činili onda kada imaju prihode. Sem na vrata Poreske uprave, ovi vlasnici radnji obratili su se i  gradskog opštini Novi Beograd za pomoć, međutim, ona je izostala.

Podsetimo, tačno četiri meseca nakon požara u Bloku 70 zapalio se i Kineski tržni centar u Obrenovcu. Uzrok požara, baš kao i u Bloku 70, još nije poznat, a pitanje je da li će ikada zvanično biti saopšten široj javnosti.

Bonus video: Požar u kineskoj robnoj kući u Obrenovcu

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar