Foto:Shutterstock

Da Prijepoljci nerado vezuju sigurnosni pojas, svedoči podatak da su na teritoriji Policijske uprave  Prijepolje tokom 2020. godine podneta čak 1.643 prekršajna naloga zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje dok je za prva dva meseca u 2021. godine podneto 255 prekršajnih naloga zbog istog prekršaja.

Deca mlađa od 12 godina ne smeju se prevoziti na prednjem sedištu sa izuzetkom dece do tri godine, koja se mogu prevoziti ali u bezbednosnom sedištu, koje je okrenuto suprotno od pravca kretanja vozila pri čemu se mora voditi računa da vazdušni jastuk bude isključen. Lice niže od 135 centimetara mora se prevoziti vezano u homologovanom sedištu koje je pričvršćeno za sedište u skladu sa proizvođačem bebednosnog sedišta.

Istraživanja su pokazala da je od 2013. godine procenat vezivanja pojasa na prednjem sedištu na putevima u Srbiji podugnut sa  68 na 84%, ali i dalje je mali procenat vezivanja pojasa na zadnjem sedištu. Vezivanje sugurnosnog pojasa je na zadnjem sedištu podjednako je važno I obavezno kao i u slučaju vozača I suvozača.

Od 8. do 14. marta na celoj teritoriji Srbije sprovodi se pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na pojas, korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje i nepropisan prevoz dece.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar