Foto:Nemanja Jovanović/E-Stock/Miloš Rafailović/Mirko Rodić

Da u Srbiji zakon nije isti za sve možda najbolje ilustruju kazne za krivična dela koja su počinila deca poznatih i moćnih ljudi u našoj zemlji. Poslednjih godina imali smo čak nekoliko nesreća sa smrtnim ishodom, koje su izazvala deca moćnika, a za koje su izrečene mizerne kazne. Jedna od njih definitivno je i presuda Aleksandru Mitroviću, sinu vlasnika televizije "Pink", koji je osuđen na 11 meseci kućnog zatvora zbog udesa u kome je nastradala Andrea Bojanić (17).

Slučaj saobraćajne nesreće u Nišu koju je izazvao Nemanja Stamenković (19), kada je vozeći skupoceni „audi“, usmrtio  Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48), ponovo je otvorila pitanje da li će javnost u Srbiji konačno dočekati da krivci odgovaraju za ovakve tragedije onako kako to zakon nalaže.

Pročitajte još...

Po svemu sudeći, dosadašnja praksa je pokazala potpuno drugačije. Tako je sin vlasnika „Pinka“ Aleksandar Mitrović zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula 17-godišnja Andrea, osuđen na 11 meseci zatvora. Sam tok suđenja su pratile čudne okolnosti, a zbog višegodišnjeg postupka došlo je do zastarevanja krivičnog dela nepružanje pomoći povređenom, iako je on nakon udesa pobegao s lica mesta.

Aleksandar Mitrović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sa druge strane, utvrđeno je da je Mitrović vozio neprilagođenom brzinom, ali i pored svega toga, on je osuđena na svega 11 meseci zatvora, a što je javnost u Srbiji osudila.

Ipak, ovo nije jedinstven slučaj. Stefan Karić, sin pokojnog Sretena Karića (69), koji je pod dejstvom alkohola izazvao saobraćajnu nesreću 2005. u kojoj je teško povređena njegova saputnica Stanislava Pavlović (35), koja je od onda ostala težak invalid, isto je dobio „malu“ kaznu.

Foto:E-Stock/Mirko Rodić

Karić je najpre osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je primenom Zakona o amnestiji kazna umanjena za četvrtinu, te je on na kraju služio devet meseci i to kućnog pritvora.

Svedok promenio iskaz

Suđenje fudbaleru Stefanu Mihajloviću, koji je inače sin bivšeg reprezentativca Radmila Mihajlovića, optužen je da je u maju 2015. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo Dragan Radoičić (54).

Nesreća se dogodila blizu Marakane, kada se Mihajlović, krećući se Bulevarom oslobođenja, zakucao u Radoičićev „punto“ koji je ušao u raskrsnicu iz Ulice Veljka Lukića Kurjaka. Nakon sudara, Mihajlovićev džip se zakucao u drvo, a on je pobegao sa mesta nesreće. Nesrećni Radoičić je nakon nekoliko dana borbe za život preminuo u bolnici zbog teških povreda koje je zadobio, a Mihajlović se od pokretanja istrage branio tvrdnjama da nije prošao na crveno svetlo na semaforu.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Istraga je trajala nekoliko meseci, a postupku se, ni nakon šest godina, ne nazire kraj. Ono što je slučaj učinilo kontroverznim je izjava svedoka koji je dao iskaz policiji na uviđaju, a potom tužiocu na saslušanju. On je najpre tvrdio da je Mihajlović prošao pri velikoj brzini kroz crveno svetlo, ali je posle dva dana promenio priču.

Međutim, pravna zastupnica porodice stradalog Radoičića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, nije sedela skrštenih ruku, već je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja zatražila od Hitne pomoći podatke o pozivu, koji je prvi upućen sa mesta nesreće. Upravo tako je došla do svedoka koji su bili na pomenutoj raskrsnici u vreme nesreće, i koji su potvrdili da je Mihajlović prošao kroz crveno svetlo na semaforu.

Mihajlović je zbog toga optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora. Suđenje međutim, i dalje nije okončano, a dosad je nekoliko puta kretalo ispočetka zbog promena sudije, a pratila su ga i brojna odlaganja glavnih pretresa najviše zbog izostanaka Mihajlovića.

Suđenje koje je u toku Mihajlovića nije ga sprečilo da nastavi da igra fudbal, pa je tako trenutno angažovan čak u Kini.

Pročitajte još...

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare