Foto: Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen

Francuska policija je 5. oktobra na naplatnoj rampi na severu ove države, odmah posle prelaska belgijske granice, zaustavila automobil francuskih tablica sa dvojicom ljudi. Detaljnim pretresom u vozilu su pronađene četiri automatske puške jugoslovenske proizvodnje i 250 komada municije. Oružje je bilo skriveno u sportskoj torbi. Oba putnika su privedena, a istraga je pokazala da su oružje nabavili u Antverpenu, jednoj od nekoliko najvećih luka na severu Evrope. U istragu se uključila i belgijska policija, koja je izvela raciju u kojoj su pronašli 21 automatsku pušku, šest pištolja, 2 prigušivača, municiju, kao i prese za presovanje kokaina. Policija u Antverpenu i dalje krije informacije o ovoj istrazi, a posebno identitet i državljanstvo pohapšenih, kao i da li među njima ima osoba sa prostora Balkana, a pre svega državljana Srbije i Crne Gore.

Ova priča dobija nastavak 14 dana kasnije kada specijalci policije iz Antverpena upadaju u ranim jutarnjim časovima u selu Veelde pored mesta Ravels na samoj belgijsko-holandskoj granici. Merom pretresa obuhvaćeno je bilo nekoliko kuća u selu koje broji 4.510 stanovnika. Pretresom je obuhvaćena i četvrt Bergerhout u samom Antverpenu. Akcija je izvedena u koordinisanoj operaciji Savezne pravosudne policije i policijskih stanica Kempen Noord-Oost i Antverpen, gde su pretresena dva stana i jedna garaža.

U toj akciji policija je zaplenila, kao je navedeno: 4 automatske puške kineske proizvodnje T-56, 14 automatskih pušaka Zastava M70AB2, jednu automatsku pušku rumunske proizvodnje, kao i dve verzije puškomitraljeza M-70B1, devet okvira za puške, pet pušaka raznih proizvođača, pet šaržera za pištolj, šest pištolja različitog kalibra uključujući prave i kopije austrijskog gloka, berete i tokareva, kao i dva prigušivača.

Među zaplenjenim stvarima osim oružja pronađena je i presa za kokain, određena količina kokaina, velika torba puna mobilnih telefona uključujući i SIM kartice, kao i 148.000 evra u gotovini.

Foto: Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen

Među otkrivenim stvarima bili su i papiri u kojima su se nalazili brojevi kontejnera.

Javno tužilaštvo u Antverpenu pokrenulo je istragu o ovoj zapleni oružja sa prostora Balkana, a zbog zaplenjenog oružja i narkotika naznačeno je da se radi organizovanoj kriminalnoj grupi, koja je osumnjičena za kršenje zakona o oružju, narkoticima i pranje novca.

U ovoj akciji privedene su dve osobe, kako je navedeno, holandski državljani. Kako je saopšteno u pitanju su tridesetosmogodišnja žena i četrdesetdvogodišnji muškarac.

Kako je navedeno, žena se nalazi pod elektronskim nadzorom na osnovu odluke suda u Turnhutu od 13. oktobra, dok je muškarac pušten. Za sada, kako je federalna policija navela, završena je analiza tragova, a dalju istragu sprovodi Federalna policija.

Foto: Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen

Nova rs. stupila je u vezu sa policijom u Antverpenu. Tom prilikom postavili smo pitanja da li uhapšeni i istraga imaju vezu sa prostorom bivše Jugoslavije, s obzirom da velika količina zaplenjenog oružja potiče sa prostora bivše SFRJ, da li je pod istragom bilo koja osoba koja vodi poreklo sa prostora bivše Jugoslavije i da li su u pitanju osobe koje imaju srpsko ili crnogorsko državljanstvo?

Od policije Antverpena stigao je samo kratak odgovor da ne mogu da pruže tražene informacije, što ukazuje da verovatno određeni tragovi vode ka Balkanu i prostoru eks Jugoslavije, ali da se zbog interesa istrage određeni rezultati ne mogu saopštavati.

Značaj luke Antverpen

Antverpen se pored Roterdama smatra za najvažniju evropsku stanicu na mapi prekookeanskog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Prema pisanju briselskog portala „Politiko“ u poslednje tri godine u Antverpenu bilo je više od 60 nasilničkih dela povezanih sa drogom, a rat klanova je dospeo u vrh političke agende. „Politiko“ navodi da narko bande sve više biraju Antverpen otkad je pojačana kontrola u Roterdamu. Skoro trećina ukupne količine kokaina koji stigne u evropske luke zaplenjena je u Antverpenu, prema najnovijem izvještaju Europola. Belgijska carina je objavila da je 2019. nova rekordna godina. Presreli su 61 tonu kokaina, što je deset puta više nego pre pet godina. Eksperti za narkotike kažu da taj porast nije toliko povezan sa povećanom kontrolom, koliko sa porastom upotrebe u Evropi.

Inače, teško je obezbediti luku Antverpen jer je jedna od najvećih u svetu i pokriva područje veličine 18.000 fudbalskih terena, piše briselski portal i dodaje da se pregleda samo jedan odsto kontejnera za koje lučke vlasti smatraju da su relevantni u ratu protiv droge, poput onih koji dolaze iz Centralne Amerike.  Kroz Antverpen, takođe, prolazi najveća količina voća i ima direktne teretne linije sa zemljama poput Kolumbije i Gvatemale. S obzirom na to da sveži proizvodi moraju brzo da prođu kroz luku, policajcima je teško da proveravaju previše kontejnera.  Policija i carinska kontrola procenjuju da presretnuti kokain predstavlja oko 10 procenata od ukupne količine.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar