Foto: Vesna Lalić

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je za Nova.rs da bi navode studentkinje, koja tvrdi da ju je silovao profesor i prodekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Vladimir Vukašinović, trebalo da dobiju sudski epilog, te da zbog visokog stepena poređenosti studenata u odnosu na profesore, upravo ustanove poput Univerziteta u Beogradu predstavljaju sigurnu kuću za nasilnike.

Slučaj silovanja na Pravoslavno bogoslosvkom fakultetu, o kojem je prethodnih dana pisao naš portal, prema oceni Stojanović, predstavlja priliku za Univerzitet u Beogradu da reaguje i da pokaže kako štiti ugrožene. Prema njenim rečima, ta ustanova bi morala da ohrabruje prijavljivanje slučajeva poput ovog.

„To je interes Univerziteta, svakog fakulteta, a u ovom slučaju i Srpske pravoslavne crkve. Pre svega, potrebno je da se pokrenu sudski postupci i da se takvi incidenti krivično osude. Univerzitet je veoma osetljivo mesto zbog specificnosti odnosa između profesora i studenata, kao i zbog visokog stepena podređenosti studenata. Zbog toga dolazi do oklevanja da se slučajevi seksualnog uznemiravanja i silovanja prijave. Zato takve ustavnove predstavljaju ‘sigurne kuće’ za nasilnike koji veruju da su svemoćni i da se niko neće usuditi da ih prijavi zbog njihove moćne pozicije“, ističe Stojanović, dodajući da su poslednjih godina crkve pod posebnom pažnjom nakon niza otrkića seksualnih prestupa.

„Mislim da je vrhunski interes svake crkve da seksualne prestupnike kažnjava kako bi zadržala svoj autoritet. Imamo primer da je bitno opao autoritet Katoličke crkve upravo zato što nije reagovala na seksualne prestupe u svom okirlju. Takođe, akademska zajednica mora vrlo jedinstveno da nastupi u ovakvim slučajevima, jer time brani svoja osnovna načela. Brani i svakog pojedinca, koji je deo obrazovnog procesa, od nasilnika. Upravo Univerzitet mora da bude institucija koja će pokazati kako društvo treba da se ophodi u ovakvim slučajevima kako nam se ne bi dešavale, ne samo Jutke, nego i oni građani koji su pred sudom navijali za njega i vređali žrtvu“, navela je ona, napominjući da „ta vrsta izopačene sveti treba da se iskorenjuje“.

„Zbog toga Crkva, zajedno sa Univerzitetom, može da da odličan primer“, zaključuje Dubravka Stojanović.

Podsetimo, studentkinja Pravoslavno bogoslovskog fakulteta optužila je prodekana te ustanove Vladimira Vukašinovića da ju je silovao u više navrata, te da se zbog toga obraćala za pomoć patrijarhu Irineju i drugim crkvenim velikodostojnicima, ali da nikakvu pomoć nije dobila. Nedavno je naš portal objavio i pismo oca ove devojke upućeno patrijarhu, gde ga moli za prijem, navodeći da ne bi smeo da „zataškava zlo“.

Portal Nova.rs ranije je kontaktirao profesora Vladimira Vukašinovića. On je poručio da je sve što je imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji PBF, ističući da je reč o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare