Foto: Privatna arhiva

"Tog dana, 10. jula 2022, ja sam izgubila svoj identitet i prestala da budem Tanja Dubajić i postala sam Stefanova mama. Pijani mladić oduzeo mi je dete, kada je svojim kolima naleteo na Stefana i njegovog druga dok su bili na motoru. Obojica su tada stradali na putu ka kući..."

Ovim rečima o pogibiji svog sina i njegovog prijatelja za Nova.rs govori Tanja Dubajić, majka Stefana Dubajića koji je jula prošle godine stradao u stravičnoj nesreći koja se dogodila na putu Apatin – Sombor. Na njega je, dok je bio na motoru sa svojim drugom, naleteo mladić koji je tada vozio automobil sa probnom vozačkom dozvolom, pijan i prevelikom brzinom.

Pročitajte još:

„Vraćali su se iz Apatina ka Somboru. Stefan mi se javio u 01.43 časova, rekao je: ‘Mama, krećemo’, a malo više od sat vremena kasnije dogodila se nesreća. Mirko Dragićević (28), naleteo je na njih, svom silinom. Marko Odobašić, najbolji prijatelj mog sina, poginuo je na mestu, dok je moj Stefan prebačen u bolnicu, gde su lekari uložili nadljudske napore da ga spasu, ali nažalost nisu uspeli“, rekla je Tanja i dodala:

„U kolima sa njim je bilo još nekoliko mladića, niko od njih nije bio povređen, ali nisu pružili prvu pomoć, niko nije prišao mom sinu i njegovom drugu da pomogne. Neki od taksista ispričali su mi da ih je svojom suludom vožnjom saterao sa glavnog puta“.

Tanja Dubajić navodi da nikada nije dobila izveštaj o testu na psihoaktivne supstance vozača automobila.

Presuda

„U martu ove godine izrečena je presuda, ubica mog sina i njegovog druga dobio je 6 i po godina zatvora. Tada je bio dogovor o prihvatanju krivice, koji je on brže bolje prihvatio i odmah je prebačn na izvršenje u KPZ Mitrovica i njemu je tada umanjena kazna za sve vreme provedeno u pritvoru“, priča nesrećna žena.

Stefan Dubajić Foto: Privatna arhiva

Ona ističe da su želeli da se žale na presudu, ali da su od nadležnih dobili odgovor da je bolje da je prihvate, jer ako se uđe u drugi proces, kazna će biti još manja.

„Kazna propisana za takva dela je od 2 do 12 godina zatvora, a on je dobio toliko koliko je dobio, uprkos svim otežavajućim okolnostima. Zalažemo se da se ovakva krivična dela prekvalifikuju u krivično delo ubistvo sa predumišljajem, da budu veće kazna. Nijedan vozač nije dobio maksimalnu kaznu zatvora“, pojašnjava ona.

Žena slomljena od bola priča da se pridružila Udruženju roditelja dece nastradale u saobraćaju kako bi pružila podršku ostalim roditeljima sa kojima deli tragičnu sudbinu gubitka deteta.

M.O Foto: Privatna arhiva

„Iz udurženja smo realizovali sve naše aktivnosti. Primljeni su svi roditelji na razgovor sa nekoliko ministara i tada je samo provučena neka ideja o promeni zakona i merama za ubice dece u saobraćaju. Sada smo zbog ovih tragičnih događaja, koji su zadesili celu Srbiju, malo promenili plan, kako bi odali poštu nastradaloj deci iz ‘Ribnikara’ i Mladenovca“, rekla je.

Ona isitče da je pokrenuta i podrška putem javnih ličnosti, ali nije naišla na odziv nekih od najpopularnijih pevača i glumaca.

„Napravili smo drušvene mreže, pokrenuli smo kampanju koja se naziva ‘Ja nisam samo broj’. Svega par ličnosti nam se obratilo i pružilo podršku. Među njima su Pavle Dejanić, Igor iz Montenigersa, Dušan Džakić, Ivan Zekić Zeka, Danijela Vranješ i još nekoliko njih, kojima smo zahvalni od srca, ali su ostali bili nemi. Mi tražimo podršku na sve strane“, navodi nesrećna žena.

Kada je tek osnovano, ovo druženje imalo je 24 porodice u njemu, ali je sada taj broj porastao na 34 dece i porodica koje su ostale zavijene u crno.

Foto: Privatna arhiva

„Napravljen je i video klip u kom su spomenute sve saobraćajne nesreće u kojima su deca poginula, zbog kojih se vodi postupak, ali i onih za koje postupak nije počeo,  Tvrdimo da treba da se uvede sva moguća odgovornost za sudije i veštake jer jedino tako možemo da se nadamo nekoj pravdi“, objasnila je.

„Naša deca nisu samo statistika“

„Izgubila sam dete i svoj identitet tada. Naša deca nisu samo statistika, nisu samo brojevi na papiru, oni su zauvek uništene porodice. Obraćamo se svim nadležnima, krivi su što lečimo posledice, a ne uzroke. Ogorčeni smo, ali ne odustajemo zbog naše i ostale dece“, naglasila ja za kraj i napomenula da praktično ništa nije urađeno po planu kada je reč o izmeni Zakon o bezbednosti saobraćaja, kako je prvobitno zamišljeno.

BONUS VIDEO: Saobraćajna nesreća u na Čukaričkoj padini, automobil završio na krovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar