Danijela Štajnfeld i Branislav Lečić

Više tužilaštvo u Beogradu ni posle tri i po meseca nije odlučilo da li će pokrenuti istragu ili pak, odbaciti krivičnu prijavu protiv glumca Branislava Lečića, kog je još krajem marta koleginica Danijela Štajnfeld, optužila za silovanje.

Glumica Danijela Štajnfeld dostavila je Višem tužilaštvu nove dokaze protiv svog kolege Branislava Lečića, kog je optužila da ju je tokom 2012. godine silovao, u vreme kada su zajedno radili na jednoj predstavi. O kakvim se dokazima konkretno radi zasad nije poznato, a tužilaštvo uprkos tome, ni posle tri i po meseca nije odlučilo da li će protiv glumca pokrenuti istragu.

Naša saznanja potvrdio je i advokat glumice Božo Prelević.
„Danijela jeste dostavila nove dokaze, ali zbog tajnosti postupka ne bih otkrivao o čemu se konkretno radi“, naveo je prelević za naš list.

Pročitajte još:

Na pitanje da li ima utisak da se slučaj „rastegao“ i da je predugo u fazi predistrage, Prelević je napomenuo da glumica ima poverenja u rad institucija.
„Danijela ne vrši nikakav pritisak i veruje da će nadležni obaviti svoj deo posla“, istakao je Prelević.

Iako predistražna faza nije vremenski ograničena I može trajati I po nekoliko godina, javnost u slučaju Lečić s pravom postavlja pitanje zašto se sve oteglo do leta, imajući u vidu sudsku praksu kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

Božo Prelević Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Ovaj slučaj je u potpunosti specifičan, kako za javnost, tako i za istražne organe. Ne mogu reći da postupak stagnira jer je dosad saslušano i više osoba koje su mogle da imaju sazanja o tome šta se desilo između Danijele i Branislava. Verujem da bi tužilaštvo uskoro moglo da se izjasni o daljem toku postupka, posebno što je Danijela dostavila i nove dokaze“, istakao je Prelević.

Podsetimo, glumica Danijela Štajnfeld koja danas živi u Njujorku, otkrila je prošle godine u svom dokumentarnom filmu da ju je silovao stariji kolega iz Srbije. Ona nije želela da otkrije njegov identitet, a sve što je kazala bilo je da je on veoma uticajan u svetu filma I pozorišta. Ubrzo je po režimskim tabloidima započelo citiranje ko bi mogao biti misteriozni silovatelj, a odlučnost glumice da ne izgovori njegovo ime , na posletku je ceo slučaj bacilo u senku.

Međutim,zbog očiglednog uznemirenja javnosti, tužilaštvo je tražilo od glumice da se odazove pozivu na saslušanje, što je ona na posletku I učinila u martu ove godine kada je doputovala u Beograd iz SAD.

Nakon što je otkrila Lečićevo ime, poznati glumac I opozicioni političar pokušavao je danima da na svaki način demantuje njene navode. Na saslušanju u policiji je proveo čitav jedan dan, a po izlasku je tvrdio da je prošao poligraf.

Jel znaš ti ko sam ja?

Portal Insajder objavio je snimak telefonskog razgovora Danijele Štajnfeld I Branislava Lečića, koji je ona krišom snimila nekoliko godina nakon što je navodno napastvovana.  Ja mogu da razumem, ali to je velika greška. To je moje iskazivanje nežnosti, a ne nepoštovanje. To je dostignuće. Da si ti došla do tog stepena interesovanja da kod mene izazivaš tu emociju. Jesi li normalna? To je za čast, a ne za osećanje ugroženosti. Zaista najozbiljnije mislim, a ti ne poveruj. Šta ti misliš da to ispada da sam ja neko ko svoj ku*** usrećujem i mećem seksualno u nekoga koga ne poštujem, da ga ponižavam, da potcenjujem? Neko je zaslužio da ja to poželim. Imaš li uopšte pojma ko sam ja”, čulo se u snimku razgovora koji je Danijela dostavila tužiocu.

Ispovest Merime Isaković

Merima Isaković
Merima Isaković Foto: Privatna arhiva

U trenutku dok je javnost bila podeljena u mišljenju ko od dvoje glumaca govori istinu, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest o ispovesti jugoslovenske glumice Merime Isaković. Jedna od najtragičnijih glumačkih zvezda, koja se sa karijerom glumice pozdravila nakon saobraćajne nesreće u kojoj je ostala nepokfretna u 21. godini života, tvrdila je da je Lečić pokušao da je siluje davne 1978. godine, dok su oboje bili studenti FDU. Nakon njenog svedočenja, Lečić je prestao da se oglašava i komentariše optužbe i povukao se u medijsku ilegalu.

Hronologija:

22. mart- Danijela Štajnfeld otkriva da ju je silovao Lečić
22. mart – Insajder objavljuje snimak telefonskog razgovora Lečića I Štajnfeld, gde se čuje njegovo priznanje
25. mart – Lečić dobija poziv za saslušanje
25. mart- Njujork tajms objavljuje priču I analizu telefonskog razgovora
26. mart – Lečić daje iskaz u centrali beogradske polciije tvrdi da je prošao poligraf
27. mart- Tužilaštvo saopštava da ispituje iskaze I prikupljene dokaze
8. april – Merima Isaković optužila lečića za silovanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare