Zašto slučajevi Lečić, Palma i Aleksić stagniraju?

Emisije 27. maj. 202120:26 > 20:44
Podeli:
među nama, medju nama,
Foto: Nova S

Mnogo podignute prašine, a i dalje daleko od pravosudnih epiloga. Slučajevi Mika Aleksić, Branislav Lečić i Dragan Marković Palma i optužbe na njihov račun, za sada su otvorile mnoga pitanja, a iz ove perspektive teško je predvideti kako će na njih biti odgovoreno.

REPORTER: Filip Vidojević

Od početka godine do danas, sinonimi za priče o silovanju i seksualnom zlostavljanju, u srpskoj javnosti su Miroslav Aleksić, Branislav Lečić i Dragan Marković Palma.

Od ova tri slučaja, optužnica je podignuta samo protiv vlasnika škole glume. Aleksić je od januara u pritvoru.

„Vi kod Mike Aleksića imate veliko broj žrtava, koje su se javile i svedočile u postupku. I koje su dobile status oštećenih. Kvalitet dokaza i količina dokaza drugačiji nego u ova druga dva slučaja. Nije to lako za zamenika tuzioca koji rukovodi tim predmetom da skupi iskaze, saslusa, prikupi dokaze, sortira hronoloski, da dovede u vezu sa ponasanjima. to je vrlo zahtevan posao i ipak ide u pozitivnom pravcu“ kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra 195.

Nakon optužbi Danijele Štajnfeld, podigla se velika bura. Branislav Lečić je na optužbe odgovorio odlaskom u policiju, gde se zadržao 7 sati i po sopstvenom priznanju, prošao poligraf. Nakon Štajnfeldove, javila se i bivša glumica Merima Isaković koja je takođe optužila Lečića za seksualno napostvovanje, uz tvrdnju da postoji još oštećenih devojaka…

„Voljne su da svedoče pred tužilaštvom, ali samo pod uslovom da njihov identitet ostane u tajnosti. Naglasile su da ga se boje, ali i da su zaprepašćene toksičnim natpisima…“ rekla je Merima Isaković, glumica.

Na sve to, stiže kratak odgovor iz Višeg javnog tužilaštva.

„Još su u toku provere. Tužilaštvo za sada ne može da saopšti više detalja jer mora da postupa u skladu sa zaštitiom interesa učesnika u postupku.“

„Taj postupak nije tako brz jer se Lecic ne nalazi u pritvoru za razliku od Mike Aleksića. Tek kad on bude dao iskaz u tuzilastvu onda posle toga se saslusavaju svedoci, prikupljaju drugi dokazi tokom istrage u tuzilastvu. Tako da to sad ide nekim svojim tokom. Ti postupci jako dugo traju istrage traju po godinu, dve godine. To je ono što isto javnost ne razume, a što vrlo teško pada samim žrtvama“ ističe Macananović.

I treće, poznato lice, dovodi se u vezu sa podvođenjem i pedofilijom. Dragan Marković Palma je nakon optužbi samoinicijativno otišao u jagodinsko Tužilaštvo i odbacio sve navode koje je u javnost plasirala Marinika Tepić. Proces i dalje nije pokrenut, slučaj je prebačen u Kraljevo, a sve se pretvorilo u svojevrsni TV rijaliti.

„Osim onih par osoba koje su se javile da posvedoče, nismo imali da su se žrtve ohrabrile da svedoče i da daju iskaz. To je naravno ozbiljna posledica toga koliko je politički jak. Predmet mora da se izmesti u tužilaštvo za organizovani kriminal, ne može to da vodi bilo koje više javno tužilaštvo u Srbiji. Mora da se podigne na taj nivo da to jeste organizovani kriminal“ kaže Macananović.

Komentari

Vaš komentar