Policajac Milan Isakov, koji je učestvovao u otkrivanju "Jovanjice" i hapšenju Predraga Koluvije, svedočio je na suđenju pred Specijalnim sudom, rekavši da je zbog pomenutog slučaja uhapšen pre godinu dana. On je tada priveden pod optužbama da je zlostavljao i mučio, a interesantno je da optužnica protiv njega za ovo delo podignuta baš na dan kada je svedočio. Još jedna stvar u celom slučaju je jako čudna - optužnicu je, u ekspresnom roku, podigao tužilac Višeg javnog tužilaštva kojem je tek nedavno dodeljen predmet, a prema informacijama novinarke Jelene Zorić, reč je o tužiteljki Željki Nikolaidis.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv Milana Isakova, Miloša K. i Miloša V. zbog sumnje da su 28. septembra 2022. godine zloupotrebili svoj službeni položaj inspektora Odeljenja za borbu protiv droga Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd i pribavili korist, kao i jer su tukli dvojicu mladića, od kojih je jedan zadobio tešku telesnu povredu.

Pročitajte još:

Optužnica je podignuta na dan kada je inspektor Isakov svedočio o „Jovanjici“, pa se u javnosti stekao utisak da je ovaj potez još jedan u nizu pritisaka na inspektore koji su radili na predmetu najveće plantaže marihuane u ovom delu Evrope. Predmet protiv Isakova proteklih godiinu dana je vodio tužiteljka Jelena Stevančević, kojoj je nedavno oduzet predmet i dodeljen drugom tužiocu koji je u ekspresnom roku podigao optužni predlog. Sve se dešava dok je tužiteljka Stevančević na odmoru, a istraživački novinari, odnosno novinarka nedeljnika „Vreme“ Jelena Zorić, zatražili su od Višeg javnog tužilaštva ime tužioca koji je podigao optužni predlog. Odgovor nije stigao.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Novinarka Jelena Zorić u razgovoru za Nova.rs govori o slučaju hapšenja inspektora Isakova, ali i o svojim saznanjima o tome šta se u prethodnom periodu dešavalo u predmetu.

„Taj slučaj hapšenja policajaca Višem javnom tužilaštvu je služio kao ucena i pritisak na inspektore Četvrtog odeljenja zbog slučaja „Jovanjica“. Međutim, kako inspektor Milan Isakov nije želeo da ustukne i da laže i eventualno lažno optuži Slobodan Milenkovića i Dušana Mitića, već je hrabro svedočio u predmetu „Jovanjica“, optužni predlog protiv njega VJT je podiglo posle nekoliko sati. Time je taj postupao od ucene i pritisaka, postao osveta i zastrašivanje“, kaže novinarka Zorić, koja istražuje slučaj zaplene marihuane na „Jovanjici“.

Jelena Zorić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Komentarišujući oduzimanje predmeta tužiteljki Stevančević, Zorić navodi da to nije čest slučaj.

„Nije čest slučaj da se tužiocu oduzme predmet, čak se to nikada ne radi, jer tužilac koji radi predmet oko godinu dana ga jedini i najbolje zna. Nema nikakvog pravnog osnova da glavni tužilac oduzima predmete od jednih i daje ih drugima, proizvoljno, kako mu se prohte. To ukazuje na sumnjivo ponašanje i na neke nezakonite interese. Pravilnik o upravi u javnom tužilaštvu propisuje pravilo da su tužioci zaduženi predmetom do pravosnažne sudske odluke, odnosno do kraja. Postoje restriktivni razlozi poput sprečenosti zbog bolesti, opterećenosti, ali to ovde nije slučaj. Zašto joj je oduzet samo ovaj predmet, a nije bilo razloga za hitno postupanje? Nije reč o pritvorskom predmetu, ne ističu nikakvi rokovi..“, pita se naša sagovornica.

Milan Isakov Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ona u razgovoru za naš portal otkriva svoja saznanja o predmetu protiv Isakova.

„Prema mojim saznanjima, tužiteljka kojoj je oduzet predmet, Jelena Stevančević se danas vratila s godišnjeg odmora. Dakle, šta to nije moglo da sačeka? Zašto je juče morao da se podigne optužni predlog protiv Isakova, odmah posle njegovog svedočenja za „Jovanjicu“? Više javno tužilaštvo ovim potezom previše lici na politizovana i kriminalizovana tužilaštva iz mafijaških filmova. Zabrinjavajuće je i da je, prema mojim saznanjima, predmet preuzela i optužni predlog potpisala tužiteljka Željka Nikolaidis, poznata javnosti po tome što je držala šolju sa logom BIA dok je, prošlog leta, ispitivala kriminalističkog inspektora Slobodana Milenkovića koji je otkrio „Jovanjicu““, navodi Zorić za Nova.rs.

Pročitajte još:

Podsetimo, Milan Isakov je jedan od inspektora koji su učestvovali u otkrivanju slučaja „Jovanjica“. Pritisci su prevashodno vršeni na inspekore Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su nedavno i smenjeni sa svojim pozicija u MUP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare