sud, čekić
Foto:shutterstock

Maja Jakišić iz Kruševca već je upoznala pravosudni sistem Srbije sa obe strane, kao okrivljena i kao oštećena. Tamo gde je bila okrivljena je i oštećena i to samo zato što je iznosila svoje mišljenje o visokim funkcionerima države na internetu, ali tamo gde je njoj prećeno smrću i slate joj poruke sa mrtvačkim kovčezima i umrlicama, stvar nije krenula dalje od krivične prijave koju je sama podnela.

Sukob Maje Jakišić sa visokim državnim funkcionerima počeo je pre više od sedam godina, a traje i dan danas. Sve je počelo još pre, sada već davne, 2017. godine, kada je u pojedinim medijima bliskim vlasti osvanulo da su majka i ćerka uhapšene zbog pretnji predsedniku države Aleksandru Vučiću i tadašnjem direktoru BIA, a sadašnjem ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. Maja i njena ćerka su uhapšena, određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Bratislav Gašić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Posle toga je usledio i nov sukob, sa kruševačkim javnim tužiocem, pa je Maja Jakišić osuđena i zbog proganjanja, a policija joj je oduzela i telefon sa koga je slala objave na društvenim mrežama. Izrečena joj je novčana kazna, ali i zabrana prilaska. I sve bi to možda i bilo u redu da Maja nije osuđena u Osnovnom sudu u Kruševcu.

„To je odlučeno po mesnoj nadležnosti, što je u ovom slučaju čudno, jer obično takve predmete radi Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal iz Beograda i suđenja se održavaju u Beogradu. U ovom slučaju je to u Kruševcu, odakle bi predmet trebalo da bude izmešten. Takođe je neobično što se protiv okrivljene vodio krivični postupak za proganjanje, a obično se za tvrdnje iznete na društvenim mrežama vodi parnični postupak po privatnoj tužbi“, objašnjava sagovornik portala Nova.rs.

Pročitajte još:

Sve to više podseća na, davno ukinuti, verbalni delikt, jer državni funkcioneri zloupotrebljavaju krivično delo proganjanja, koje je vrlo široko formulisano u našem zakonodavstvu.

Dok su tužilaštva brzo reagovala kada su u pitanju bile „pretnje“ upućene nosiocima državnih funkcija, svemu tome su zapravo prethodile pretnje koje su bile upućene Maji Jakišić, zbog njenih objava na društvenim mrežama u kojima je kritikovala visoke funkcionere.

Darko Šarić, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kako ja mogu da proganjam predsednika, direktora BIA, ministra ili tužioca? Kako sam mogla da do njih fiički dođem ili da ih zovem telefonom, šaljem neke SMS poruke? To je nemoguće. Sve što mi se staljalo na teret objavljivala sam na društvenim mrežama. Tada su prvo počele da stižu pretnje. Ozbiljne pretnje. Prećeno je i meni i mojoj majci. Slate su mi i čitulje i fotografije mrtvačkih kovčega“, kaže Jakišićeva za portal Nova.rs.

Slike kovčega i umrlica

Pretnje su bile nedvosmislene: „Čuo sam da još nisi u zatvoru. Ili ćeš u zatvor ili u kovčeg, kod oca i majke“. „Na**** ti se majke večeras pošto sam pre stigao u Srbiju. Sutra pre zore bićeš u sanduku. Najskuplje opelo ću da ti kupim. Umrlice su odrađene. Bog ti neće pomoći ovoga dana. Sve što si pisala i vređala us vom životu. Platićeš večeras nećeš preživeti noć“. Uz ovakve i slične pretnje tu su i slike mrtvačkog kovčega u raki i umrlica.

Maja Jakišić je zbog tih pretnji podnela krivičnu prijavu u kruševačkom tužilaštvu, ali je taj predmet ostao negde izgubljen u fiokama, jer krivična prijava nije ni odbačena niti su potencijani osumnjičeni ispitani a cela stvar procesuirana.

VIDEO: Gašić: Više nema kriminalnih grupa – Globalni indeks organizovanog kriminala: Srbija treća u Evropi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar