Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Krivičnu prijavu protiv tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, a danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladimir Cvijan je podneo zbog ugrožavanja sigurnosti i pretnji. Dok Nova.rs čeka zvanične informacije o sadržini i sudbini te prijave, podsećamo da su mediji u to vreme prenosili da je Vučić na Cvijana pokušao fizički da nasrne nakon što ga je ovaj navodno upitao o sumnjivom procesu kupovine "Delta Maxija".

Na krivičnu prijavu koju je Cvijan 2013. podneo protiv Vučića osvrnuo se beogradski advokat Ivan Ninić koji već neko vreme aktivno istražuje slučaj misteriozne smrti svog kolege, nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske stranke, ali i vladajuće Srpske napredne stranke.

On je u intervjuu za „Vreme“ kazao da bi bilo korisno saznati sa ove vremenske distance šta je sadržina te prijave i šta je tužilac uradio u tom slučaju.

Naš portal je došao do nezvaničnih informacija da je ona podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ali da je nekoliko dana kasnije na snagu stupio novi zakon koji je sa sobom doneo i novu raspodelu nadležnosti sudova i tužilaštva, te da je prijava odbačena.

Zatražili smo i zvanične informacije o toj prijavi, a u iščekivanju odgovora podsećamo da je Cvijan tih dana za beogradske medije i agencije tvrdio da je došlo do pokušaja fizičkog napada i vređanja na sednici Predsedništva SNS.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Ovo je prilika da vidimo srpsko pravosuđe na delu –  rekao je tada Cvijan Tanjugu, a preneli su gotovo svi beogradski portali.

Cvijan je tu sednicu napustio i na svom Tviter nalogu napisao da je predsednik SNS pokušao da ga napadne i da je vređao njega i njegove saradnike. Cvijan je naveo da je o događajima na sednici Predsedništva SNS 18. decembra obavestio i ambasade Francuske i SAD, i ponovio da uskoro putuje u London, pa će, kako je dodao, i „strani faktori pratiti dalji tok događaja“.

Sa druge strane, o incidentu je novinare obavestio tada potpredsednik stranke Nebojša Stefanović, rekavši da je, suprtono, Cvijan dobacio Vučiću psovke.

Međutim, kako je došlo do svađe i navodnog fizičkog nasrtaja o kom je Cvijan govorio? Tih dana mediji su pisali da je Cvijan te godine došao da internih dokumenata pravnog tima belgijske firme „Deleze“ (Delhaize). U papirima se navodno opisuju sumnjive transakcije i tokovi trgovine u procesu kupovine „Delta Maksija“ (Delta Maxi).

O ovim transakcijama, kako su pisali mediji, Cvijan je postavio pitanja Vučiću – upitao ga je navodno gde je završilo 1,8 milijardi evra i kome je u gotovini isplaćeno 300 miliona evra provizije.

Podsećanja radi, otkako je nedavno obnarodovana vest da je Cvijan mrtav još od 2018. godine nelogičnosti u vezi sa njegovom smrću se samo nižu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare