Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Nakon smrti Vladimira Cvijana njegove kolege iz Advokatske komore Beograda saznali su za njegovu smrt pošto je Poreska uprava od komore zatražila utvrđivanje Cvijanovog statusa za određeni vremenski period, radi ostvarivanja prava na porodičnu penziju. Pošto je Nova.rs došla do podataka da Cvijanova bivša supruga i sin nisu primali porodičnu penziju, otvara se pitanje na čiji račun leže Cvijanov novac.

Smrt Vladimira Cvijana od samog objavljivanja u medijima, predstavljala je veliko iznenađenje za celu srpsku javnost i za njegovu porodicu, ali ne i za kolege advokate jer je njima jula 2018. godine dostavljen dopis iz Poreske uprave.

„AK Beograda je saznala za smrt kolege Cvijana negde krajem jula 2018. kada nam se obratila Poreska uprava sa obaveštenjem da u postupku kancelarijske kontrole, radi utvrđivanja prava na porodičnu penziju, žele da im odgovorimo na njihov dopis podacima vezano za njegov status za od 2013. do 2018. godine“, rekao je prvi čovek Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor u gostovanju u emisji „Probudi se“ sredinom marta.

Procedura je takva da se postupak za ostvarivanje prava pokreće se zahtevom uz koji treba priložiti izvod iz matične knjige umrlih u originalu ili overenu fotokopiju kod notara.

Uz to moraju se predati fotokopija lične karte, izvod iz matične knjige venčanih, izdat posle smrti osiguranika, odnosno korisnika prava.

Prema saznanjima Nova.rs od dobro upućenih izvora, Cvijanova supruga i njihov sin nikada do sada nisu primili nijedan dinar porodične penzije koja im je sledovala nakon Cvijanove smrti. I ne samo da nisu primili novac, već njegova supruga nikada nije podnela zahtev za ostvarivanje tog prava.

Zbog toga na dugačku listu pitanja bez odgovora koja se odnose na Cvijanovu smrt, može se dodati i ovo pitanje porodične penzije.

U izveštajima Bezbednosno informativne agencije (BIA) koja su na upit dostavljena advokatu Ivanu Niniću, nalazi se i razgovor sa suprugom interpretiran od strane jednog ili više radnika agencije.

U tom izveštaju navedeno je da ga je njegova bivša supruga poslednji put videla 31. decembra 2017. godine prilikom jedne posete.

„Nakon toga nije imala bilo kakva saznanja o (podaci sakriveni), sve do prethodnih nekoliko dana kada je saznala da je imenovani od 2018. godine mrtav. U tom smislu, do pomenute su tokom prethodnih nekoliko godina stizale samo neproverene informacije o Vladimirovom navodnom kretanju kao i glasine da je preminuo…“, navodi se u izveštaju BIA koji je sačinjen tek marta ove godine.

#related-news_0

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare