Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs; Privatna arhiva

Sistem "Pronađi me", poznatiji u javnosti kao Amber alert, startovao je u Srbiji 25. oktobra, a od tada nijednom nije bio upotrebljen. Iako je od tada bilo nekoliko nestanaka dece i maloletnika, poruke građanima nisu stizale poruke na mobilne telefone, a Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i jedan od ljudi koji je pokrenuo priču oko Amber alerta, otkriva za Nova.rs da sistem startuje onda kada policija ima informaciju da je nestalom detetu ugrožen život.

U Srbiji je od 25. oktobra aktivan sistem „Pronađi me“, u javnosti poznatiji kao Amber alert, koji služi da bi se što brže pronađu nestala deca i maloletnici. Tog dana su svim korisnicima svih mreža mobilne telefonije stigle SMS poruke i tako su svi obavešteni o postojanju ovog sistema.

#related-news_0

Ipak, iako je bilo nestanaka dece i mladih, o čemu su izveštavali mediji, a često su se delile objave i preko društvenih mreža, više nijedna poruka nije stigla nikome. Portal Nova.rs pokušao je da sazna zbog čega, a kako objašnjava Igor Jurić, predsednik fondacije „Tijana Jurić“ i čovek koji je izgurao ceo projekat, pokretanje sistema „Pronađi me“ zavisi od nekoliko faktora.

„Na godišnjem nivou, u Srbiji se prijavi nestanak između 1.300 i 1.500 mališana. Ukoliko bi se pokretao za svaki prijavljeni nestanak, izgubio bi smisao. Zato postoje kriterijumi kada se pokreće. U ovom slučaju, kriterijumi nisu ispunjeni i sva nestala deca su vraćena kući živa i zdrava. Dakle, policija je imala određena saznanja vezana za nestanak i nije bilo potrebe za pokretanjem sistema. I u zemljama zapadne Evrope, sistem se pokrene na godišnjem nivou jednom, dva ili tri puta u proseku, dakle onda kada se pouzdano zna da je ugrožen život deteta“, kaže Jurić.

Igor Jurić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Po tome, u slučaju aktiviranja ovog alarma ključno je da policija ima određena saznanja da je život deteta ugrožen, a najčešće se odnosi na slučajeve otmica.

„Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj, odmah po prijavi policija proverava verodostojnost dobijenih informacija, prikuplja podatke o nestalom maloletnom licu i informacije o okolnostima nestanka. Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava. Odluku o pokretanju sistema donosi načelnik Policijske uprave u slučaju kada se sumnja da je nestalo maloletno lice žrtva krivičnog dela i u slučaju kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno 18 za lica sa smetnjama u razvoju“, saopštio je ranije MUP.

Potom, kriminalistički inspektor na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koja, uz fotografiju, sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu i poziv građanima da informacije prijave policiji na 192. U slučaju pronalaska lica, ti podaci se brišu.

Podsetimo, sistemom „Pronađi me“ predviđeno je da nakon nestanka deteta građanima stiže SMS poruka o detaljima bitnim za pronalazak. Takođe, detalji o detetu biće vidljivii na oznakama širom puteva u Srbiji. Predviđeno je i da se program na televizijama prekida na svakih pola sata, kada će se pojavljivati slika deteta, kao i poznate informacije.

Amber Alert, Srbija
Foto: Promo

Ideja o „Amber Alertu“ proistekla je iz jednog tragičnog slučaja koji je potresao javnost u SAD kada je oteta devojčica po imenu Amber Hegerman (9). Devojčica je živela sa svojom porodicom u Teksasu, u Arlingtonu, a svoje dečije dane provodila je najčešće sa bratom Rikijem, vozeći bicikl. Tako je bilo i tog kobnog 25. novembra 1986. godine. Dok se vozila na parkingu, kraj nje se zaustavio crni kombi iz koga je izašao nepoznati muškarac i oteo je.

Devojčica je nekoliko dana kasnije pronađena mrtva, a informacije koje su očevici otmice videli, nisu bile dovoljne za rasvetljavanje slučaja. Njen ubica nikada nije pronađen.

VIDEO: Saobraćajna nesreća na autoputu Beograd – Novi Sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare