Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lider Srpske desnice Miša Vacić preksinoć je upao u prostorije Centra za kulturnu dekontaminaciju i prekinuo izložbu "Kapija - I kad boli, istina je lijek", nakon što je oteo mikrofon organizatorima i pokušao da se obrati medijima i prisutnima. Ovakvo ponašanje Vacića ne iznenađuje više nikoga, kao ni izostanak reakcije nadležnih, jer je očigledno da vladajuća garnitura štiti ovog ultradesničara, koji služi za obračunavanje sa neistomišljenicima.

Izložbu povodom sećanja na žrtve artiljerijskog napada na Tuzlansku kapiju, prilikom kojeg je poginulo 71, uglavnom mladih građana ovog grada, prekinuo je sinoć lider Srpske desnice Miša Vacić.

Miša Vacić je nepozvan, iako nije ni dobio reč, pokušao da organizatorima objasni njegovu verziju događaja iz Tuzle 1995. godine, prema kojoj se nikakvo granatiranje Tuzle nije dogodilo, već da je „postavljen eksploziv od strane terorista“. Cilj mu je, makar zvaničan, bio da pokaze da ne postoji samo „njihova“ istina.

„Ja sam veoma kulturan i civilizovan čovek i želim da kažem da je naučno dokazano da se granatiranje nije dogodilo“, rekao je Vacić okupljenima.

Na kraju, pored verbalnih rasprava između Vacića i organizatora, na svu sreću, do većih sukoba nije došlo.

U reagovanjima na incident, Liga socijal-demokrata Vojvodine (LSV) postavila je pitanje „šta je sve dozvoljeno desnim ekstremistima u ovoj zemlji i dokle će oni okupirati čitav javni prostor“, uz podsećanje da Vaciću ovo nije prvi incident.

Stranka slobode i pravde u svom saopštenju navela je da „Vacić radi po nalogu Aleksandra Vučića, uz podršku policije i organizovanih kriminalnih grupa, koje su pod kontrolom režima“.

„Kao što su nekada Šešelj i Vučić služili Miloševiću kao strašila za pristojan svet i međunarodnu zajednicu, danas takvu ulogu za Vučićeve potrebe ima Miša Vacić“, navodi se u saopštenju SSP, uz ocenu da mu je dodeljeno od režima da glumi nekadašnje radikale, da bi se lažno predstavilo da ne postoje pravi radikali iz SNS-a, koji svakodnevno stvaraju opasnu atmosferu straha, linča i progona svih koji drugačije misle.

Da su opozicione stranke na tragu istine dokazuju incidenti koji su proteklih nekoliko godina događali.

Mihajlo. O., student doktorskih studija u Beogradu i njegova majka napadnitu su početkom septembra oko 14 sati u centru Šapca, ispred zgrade u kojoj stanuju od strane trojice muškaraca, koji su ga dan ranije napali i na biračkom mestu u vrtiću „Mladost“, tokom održavanja ponovljenih izbora u ovom gradu. Prema saznanjima našeg portala, napali su ih upravo batinaši Miše Vacića, Ilija Graovčević i Željko Urošević, koji su, kako je mladić za naš portal naveo, pretili da će mu „odrati kožu s leđa“ i da će ga „ubaciti u rupu“.

Vacić je bio i među okupljenima koji su pružili podršku „pravoslavnom narodu u Crnoj Gori“ krajem avgusta ove godine, neposredno pred izbore u toj državi.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Cilj mu je, kako se pretpostavlja, bio diskreditacija učesnika povorke, koji su pružili podršku opoziciji u Crnoj Gori. Ono što je zanimljivo jeste i da se jedan od automobila iz kolone, na jednom delu puta, zakucao u bankinu, što je zabeležio i naš fotoreporter.

„Mađari razbili na izborima u Vranju, zahvaljujući Vaciću“, glasio se naslov našeg teksta 26. juna ove godine, nakon što je na parlamentarnim izborima Savez vojvođanskih Mađara osvojio 1.265 glasova, i da je celo selo Neradovac glasalo za SVM.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Gradske izborne komisije tada je za naš portal objasnio da je najverovatnije došlo do zabune jer je na listi za gradske izbore u Vranju, pod rednim brojem 4 bila lista „Srpska desnica Vranje – od naroda za narod“, čiji je lider upravo Vacić, a da je pod tim brojem na parlamentarnim izborima bio SVM.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojan Klačar ocenio je tada da se radi o nekoj vrsti inženjeringa.

Pokret „1 od 5 miliona“ objavio je krajem maja da vladajuća partija prikuplja potpise u pojedinim opštinama Srpskoj desnici Miše Vacića za izlazak na izbore. Međutim, ovakve navode, Vacić je demantovao.

BIRN je sredinom aprila otkrio da firma „Poslovi grada“ u vlasništvu Stefana Jankovića, kako su oni naveli, bliskog prijatelja i saborca Miše Vacića, dezinfikuje zgrade beogradskih opština. Janković je u razgovoru za BIRN potvrdio da je njegova firma “Poslovi grada” angažovana na poslovima dezinfekcije zgrada u saradnji sa firmom Ekološko-sanitarni centar Subotica ,sa kojom imaju potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji „u poslovima marketinga i odnosa sa javnošću“.

Miša Vacić, lider Srpske desnice, rekao je tada da mu je Janković prijatelj, da ne zna ništa o njegovim poslovima i da on ne finansira delovanje njegovog pokreta koji je registrovan kao udruženje građana i zbog toga nema obavezu da prijavljuje svoje „sponzore“ Agenciji za borbu protiv korupcije.

Firer

Posle jedanaest godina života u Italiji i odbijanja da se pojavi na ročištima povodom optužbi za izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, Goran Davidović se vratio u Novi Sad. Prethodno je Apelacioni sud u tom gradu poništio presudu Višeg suda, kojim je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog napada na učesnike antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ 7. oktobra 2007. godine.

Povratak „Firera“, pozdravio je pored ostalih ultradesničara i Miša Vacić, koji je na tviteru napisao „Dobrodošao kući“.

„Da ih gurnemo niz Cer u srpsku Drinu i podavimo“

Vacić je sredinom novembra prošle godine, kako je preneo N1, napao opozicionog lidera i gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, i poručio mu da se pakuje jer će biti proteran u zatvor, a potom dodao da će se u Šapcu napraviti zatvor kako bi Zelenović u njemu bio izložen i pljuvan svakog dana. Napao je tokom svog govora i „izdajničke medije“, N1, Vreme, Danas i Blic.

Osim, u najmanju ruku baljezganja, Vacićev govor ostao je upamćen njegovom gestikulacijom, jer je udarao rukama i flašom u sto. Podsećajući na učešće Šapčana u Prvom i Drugom svetskom ratu, Vacić je Zelenoviću poručio da će završiti kao i Austrougari – u Drini.

„Srušili smo Austrougarsko carstvo. Ovde u Šapcu su se skoncentrisale snage da im zadamo završni udarac, da ih gurnemo niz Cer u srpsku Drinu i podavimo. E tako ćemo i sa Zelenovićem i njegovim kriminalcima“, kazao je lider Srpske desnice.

„Domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima“

Samo nekoliko nedelja ranije, Vacić je pretio proterivanjem i predstavnicima Srba u lokalnim institucijama u Bujanovcu. Političare koji učestvuju u lokalnoj vlasti nazvao je navodnim Srbima i poručio da će njihova mesta zauzeti predstavnici njegove stranke, preneo je tada portal Bujanovačke.

Miša Vacić Foto: N1

Po Vaciću, najveći problem u Bujanovcu su „domaći izdajnici koji šuruju sa Šiptarima“ i oni će, kako je rekao, „biti raseljeni zato što drugima uništavaju živote, ali i ako budu sputavali Srpsku desnicu“.

Ako treba iz svih gradova gde postoji Srpska desnica dovešćemo „najzajebanije“ ljude da raselimo ove koji vam uništavaju živote, ali prvo pokušajmo demokratski – rekao je Vacić.

Vacić smatra da ne treba da postoje Srbi, poput pojedinaca u Bujanovcu koji su spremni da idu protiv svoje države, tako što prave vlast sa separatistima.

Govoreći naknadno o pretećim porukama koje je poslao iz Bujanovca, Vacić je rekao da se zbog toga „digla frka po izdajničkim medijima“, a potom je od okupljenih zatražio da iznesu svoj stav o N1, na šta su oni odgovorili glasnim „ua“. Isti zahtev Vacić je ponovio i za dnevnike Danas i Blic, i nedeljnik Vreme.

Vacić je postao popularan nakon gostovanja u emisiji na N1 televiziji, gde se uporno preznojavao na pitanja novinarke Minje Miletić i tražio čašu vode.

Vacić prilikom gostovanja na N1 Foto: N1

„Mogu li da dobijem čašu vode?“, pitao je Vacić, koji je prethodno 11 puta izbegao da odgovori na 11 pitanja novinarke ko ga je iz Vlade Srbije pozvao da radi u Kancelariji za KiM.

Nakon tog gostovanja, Vacić je dobio otkaz u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Prostorije u Nišu

Skup koji je sredinom novembra prošle godine održan u zgradi Mesne kancelarije Moše Pijade u niškoj opštini Pantelej, u kojoj se nalazi i policijska ispostava, lider Srpske desnice pokušao je da zloupotrebi putem snimaka, na kojima se sugeriše da je okupljanje u policijskoj zgradi, što je MUP negirao.

Vacić je putem popularnog Instagram storija javnosti, snimajući na početku oznaku „policija“ na ulazu u zgradu, predstavio dolazak članova svoje organizacije u isti objekat u kom su i policijska ispostava Pantelej i mesna kancelarija, javio je tada N1.

Mnogi su burno reagovali misleći da iza Desnice stoji policija. Nekadašnji pomoćnik načelnika Policijske uprave Niš Goran Barun, u čije je vreme 2002. godine i osnovana pantelejska ispostava, za N1 je rekao da je neobično da vlast nema reakciju na aktivnosti Vacića, a da niško rukovodstvo svakako nije smelo da dozvoli…

„…Da u svom gradu jedno takvo udruženje, koje pokazuje fašističke osobine, održi skup – povrh svega toga u zgradi koju koristi i policija. Odgovornost je potpuna na gradskoj upravi, odnosno političkoj vlasti i SNS-u“, ocenio je Goran Barun, bivši pomoćnik načelnika PU Niš.

Oglasio se tada i MUP Srbije, saopštivši da deo zgrade Mesne zajednice koristi i policija, a ostatak je pod ingerencijom lokalne samouprave, pa je upućen apel opozicionim političarima da policiju ne zloupotrebljavaju u svrhu političkih obračuna.

Da se sve dogodilo u prostorijama mesne kancelarije, potvrdio je preko telefona za N1 i predsednik opštine Bratimir Vasiljević, rekavši da nije ni čitao zahtev za korišćenje prostora i da je ključ od sale – kod njega u opštini.

Da otključa ekipi N1 – nije pristao, spomenuvši da mu je za to potrebno odobrenje „odozgo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare